Door: Michel Stempher
Hoogeveen – Het eerste damteam van damvereniging M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft zich dankzij een 11-9 overwinning op Dammers Uit Oost verzekerd van een nieuw seizoen in de ereklasse. Klaas Hendrik Leijenaar, Zainal Palmans en Nick Waterink stonden aan de basis van deze overwinning.

Dammers Uit Oost deelde de eerste stoot uit door last-minute van speellocatie te wisselen. De nieuwe locatie is zo goed als onbereikbaar met het Openbaar Vervoer vanuit het noorden dus de zeven Hoogeveense spelers die met het Openbaar Vervoer reisden, zaten de gehele rit in de maag met het uitzicht op een veel te krappe overstap. De bus wachtte echter netjes op de vertraagde trein, waardoor een uur vertraging ternauwernood voorkomen werd. Hierdoor kon de wedstrijd des doods netjes om 12:00 uur beginnen.

Klaas Hendrik Leijenaar zette namens de Hoogeveense dammers na amper twee uur speeltijd een statement en haalde tegen Tim Vermeulen genadeloos uit middels een doorbraakcombinatie: met damclub Hoogeveen valt niet te sollen. Leijenaar koos echter het verkeerde slachtoffer uit: Vermeulen was het hele weekend gastheer van MTB-captain Stempher; een vriendelijke behandeling was derhalve op zijn plaats geweest. Het antwoord van hoofdklasser Dammers Uit Oost liet niet lang op zich wachten. Na een relatief snelle remise van Rick Hakvoort tegen Henk Hoekman tekende Thijs Gerritsen voor de gelijkmaker. Vanuit een vrijwel gelijkwaardige stelling beging Joël Palmans een gruwelijke blunder. Gerritsen toonde geen genade en combineerde koelbloedig naar de overwinning. (3-3)

Zainal Palmans was zichtbaar ongelukkig met de gelijkmaker van Dammers Uit Oost en hij nam het heft zelf maar in handen. Bert Woolschot herstelde aanvankelijk nog een penibele positie, maar enkele zetten later kon hij niet voorkomen dat Palmans alsnog een schijf voorkwam. Dit verschil bleek voldoende voor de winst en daarmee kwam damclub Hoogeveen opnieuw op voorsprong. Michel Stempher kwam direct hierna niet verder dan remise tegen Niek Smeitink ook al bood het middenspel veel perspectief: Smeitink verdedigde zich kranig. Nick Waterink draaide de thuisploeg, na de lichte teleurstelling op het bord van Stempher, wel definitief de nek om door een overwinning op Jorne Huiting. In het duel tussen de jongste spelers van beide damverenigingen plaatste Waterink in het late middenspel een beslissende tactische forcing. Huitink probeerde het nog wel, maar hij kon verlies niet meer afwenden. (4-8)

De wedstrijd was met deze tussenstand beslist gezien de stellingen op de vier overgebleven borden. Dammers Uit Oost deed via Gerrit Wassink nog wel iets terug, maar meer dan dat zat er niet in. Wassink creëerde een erg sterke centrumstand tegen Antoine Koster. Koster vond geen geschikte mogelijkheid om zich uit de benarde situatie te redden en ging een in de praktijk kansloos eindspel aan. Gert Bosker, Maarten Wichgers en Maikel Palmans deelden direct hierna in koor de punten met Coen Donders, Dinant Spieker en Jochem Zweerink. Op alle drie borden leek in het eindspel de Hoogeveense speler ligt in het nadeel, maar dit nadeel was nergens doorslaggevend. (9-11)

Dankzij deze zwaarbevochten overwinning van het eerste tiental van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) op hoofdklasser Dammers Uit Oost komt het team uit Hoogeveen het volgende seizoen opnieuw uit in de ereklasse, de hoogste divisie van de damsport. Het nieuwe seizoen start zaterdag 16 september.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Door Henk Boer

Geef een reactie