HOOGEVEEN – Met ogenschijnlijk speels gemak heeft vijfvoudig oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman voor de tweede maal op rij het prestigieuze Hoogeveen Open gewonnen.

Door Bert Dollekamp en Zainal Palmans

In de veertiende editie van het grootste mondiale zomertoernooi kon de 55-jarige tegenwoordig onder Israëlische vlag spelende voormalige Rus het zich permitteren om links en rechts een steekje te laten vallen, maar finishte desondanks ruim voor de toch pittige concurrentie. Briljante partijen uit één stuk zijn uitzondering. Vaste constante is het tactisch raffinement, waarmee hij als geen ander vanuit het niets kansen weet te creëren én met zijn vlekkeloze techniek verzilveren.

Na twee vlotte zeges morste de grootmeester tegen routinier Frank Teer een punt, nadat hij geheel tegen zijn natuur in een verrassende damcombinatie overzag. Maar Schwarzman zette gewoon een tandje bij en greep met wervelend spel de koplopers van het eerste uur Rick Hakvoort en de mondiale nummer 8 Christian Niami uit Kameroen in de kraag.

Op applaus van de volgers op internet volgde een fluitconcert toen Schwarzman vervolgens tegen de ook voor hem gevaarlijke collega-wereldtopper Jitse Slump de botte bijl uit het foedraal haalde en binnen de kortste keren naar remise ruilde. Het is deel van de beproefde methode, die Schwarzman tot de beste toernooidammer van zijn tijd maakt. Ieder krijgt de behandeling die hem toekomt, zoals zijn twee laatste opponenten Wouter Sosef en Jan van Dijk ondervonden.

Sosef steelt de show
De 19-jarige Hoogevener Sosef, die in een geweldige opmars ondermeer Litouwer Aleksej Domchev van het bord kegelde en jeugdtoppers als Roland Kreeft en Matheo Boxum achter zich liet, trok ook tegen Schwarzman onvervaard ten aanval. Maar daar wist de minzaam glimlachende Schwarzman wel raad mee en schoof ondanks twee gemiste kansen het eindspel stijlvol naar winst.

In de slotronde volstond voor de gewezen Rus een punt tegen runner-up Jan van Dijk uit Wolvega, die tot dan zijn combinatietalent uitbundig etaleerde. Maar de 32-jarige Fries wist ook dat remise genoeg was voor de tweede stek en ging mee in het passieve spel van zijn opponent. De anticlimax van een salonremise bleek echter een onvervalste schijnbeweging van de gehaaide Schwarzman, die in een klassiek afspel alsnog genadeloos toesloeg en zo de kers op zijn toernooitaart zette.

Voor Van Dijk zijn de druiven zuur, want ondanks de hoogste weerstand van alle deelnemers (gemiddelde rating tegenstanders) moet hij genoegen nemen met de zesde stek. Maar ook Niami (zilver) en Slump (brons) misstaan niet op het podium.

Hoogeveens succes
In de top tien waren er verder namens Hoogeveen mooie klasseringen voor Klaas Leijenaar (5e). Leijenaar speelde een ijzersterk toernooi en had evenveel punten als de nummer twee. Hij boekte vier overwinningen en vier remises. Wouter Sosef (7e) won zijn ratinggroep en de Poolse Natalia Sadowska (8e), die voor het Hoogeveens damtalent Lisa Scholtens het vrouwenklassement won en een van de favorieten is bij het aanstaande WK op Curaçao. Daar zal Schwarzman helaas ontbreken. Ook als gewezen Rus mag hij niet meedoen en zal op zijn beurt moeten wachten tot de volgende cyclus.

Jeugdtoernooi
Tijdens het Hoogeveen Open werd ook een prachtig jeugdtoernooi gehouden met opkomende talenten uit de regio en twee spelers uit Curaçao en een Tsjechisch talent. Het toernooi werd gewonnen door Ri-Anne Rafaela uit Curaçao. Zij won de spannende finale van Fienne Martens uit Dedemsvaart. Derde werd Luka Kobelashvili uit Tsjechië. De Hoogeveners Bram Fernhout en Chantal van Santen werden zevende en achtste.

Geef een reactie