HOOGEVEEN – Het was de dood of de gladiolen voor de Hoogeveners om nacompetitie in de ereklasse te voorkomen. Er moest dan wel een resultaat worden geboekt tegen het sterke team van DIOS Achterhoek. De tegenstanders hadden een kar vol met toppers naar Hoogeveen gestuurd. HDC was op en top gefocust om hun huid zo duur mogelijk te verkopen. Dit resulteerde in een prachtige teamoverwinning: 12-8.

De wedstrijd begon met een daverende verrassing. Op het achtste bord speelde Rick Hakvoort tegen grootmeester Pim Meurs, de kopman van DIOS Achterhoek. Meurs is een van de sterkste dammers van Nederland. De opening verliep gunstig voor Hakvoort. Hij paste de theorie van zijn tegenstander toe, maar wel met een extra verdieping in de varianten. Dit had Meurs allemaal niet paraat en hij werd daardoor in het nauw gedreven. Hakvoort produceerde een reeks van krachtzetten en maakte de partij met een fraaie slagzet af. (2-0)
Precisiewerk.

Sytze Spijker leek ook op weg te gaan naar een overwinning tegen Joost Hooijberg. De Hoogeveense jeugdspeler had de vleugel van zijn tegenstander in de tang. Het kwam allemaal heel precies om het voordeel te verzilveren. Zainal Palmans had een rustige partij tegen grootmeester Hendrik van der Zee. Remise werd het ook voor Lisa Scholtens die met creatief spel knap Dik de Voogd staande hield. (5-3)

Spektakelpartij
Spektakel was het zeker tussen de aanvaller Henk Grotenhuis ten Harkel en de omsingelaar Arnoud de Greef. De aanval van Grotenhuis ten Harkel vertoonde scheurtjes en dit toonde zijn tegenstander ook aan. Toch kreeg Grotenhuis ten Harkel nog een opgelegde winstkans, maar de combinatie werd niet opgemerkt. Een tweede kans kreeg hij niet meer. Het team van DIOS Achterhoek trok de stand weer gelijk. (5-5)

Blunder
Ondertussen stonden Klaas Leijenaar en Natalia Sadowska zo goed als gewonnen, dus besloten Nick Waterink, Michel Stempher en Maarten Wichgers snel de vrede te tekenen. Voor Wichgers was het een mooi resultaat tegen topspeler Boudewijn Derkx. Leijenaar stond al snel een schijf voor na een blunder van Bas Messemaker. De plusschijf was voor Leijenaar voldoende om de partij naar zich toe te trekken. Sadowska kreeg in het middenspel groot voordeel doordat Han Seinhorst moeite had zijn vleugel te ontwikkelen. De opsluiting bleek na een strategische voorzetting van Sadowska uiteindelijk dodelijk. (12-8)

Over twee weken speelt HDC Hoogeveen de laatste ronde tegen Dammers Uit Oost uit Doetinchem. Met tien wedstrijdpunten en een gedeelde zevende plaats ziet het er goed uit om volgend seizoen weer uit te komen in de hoogste klasse.

Geef een reactie