Schiedam / Hoogeveen – De dammers van HDC Hoogeveen moesten hun meerdere erkennen in het sterke team van Schiedam. In de zevende ronde van de ereklasse speelde HDC tegen de landskampioen van vorig seizoen, die vier grootmeesters en meerdere internationale toppers in de gelederen heeft. In de thuiswedstrijd verloor HDC met 14-6 en staat nu op de negende plaats met zes punten.
HDC had twee jonge spelers in de opstelling. Lisa Scholtens en Sytze Spijker kregen zo de kans om te leren van de beste dammers van het land. Ook was Keita Desmet, de Belgische speler van HDC, weer van de partij.

Niet scherp
Het eerste bordpunt werd gescoord door Rick Hakvoort, die remise speelde tegen Frits Luteijn. Hakvoort opende aanvallend, maar Luteijn schakelde over naar een klassieke stand. Na een damruil werd de puntendeling snel bereikt. De eerste nederlaag voor HDC kwam op naam van Maikel Palmans, die niet scherp was tegen grootmeester Rob Clerc. Palmans probeerde het spel te vereenvoudigen, maar kwam daardoor in de problemen. Clerc liet zijn klasse zien en won overtuigend. Keita Desmet hield knap stand tegen de Fransman Thomy Mbongo. Desmet toonde zijn verdedigende kwaliteiten. (2-4)

Geen kans
Maarten Wichgers speelde tegen grootmeester Ron Heusdens een interessante partij met het randschijvensysteem. Heusdens kreeg echter steeds meer voordeel en Wichgers kon geen uitweg vinden. Klaas Leijenaar had het moeilijk tegen de klassieke specialist Arjan van Leeuwen. Leijenaar wist echter net op tijd te ontsnappen. Een knappe remise was er voor Henk Grotenhuis tegen grootmeester Vadim Virny. Grotenhuis speelde aanvallend en hield Virny in bedwang. (4-8)

Schrale troost
Michel Stempher als Zainal Palmans hadden het zwaar tegen Damien Messinga en de viervoudig wereldkampioen Anatoli Gantvarg. Stempher kreeg een sterke Hooglandaanval tegen. Messinga boorde door de verdediging van Stempher heen. Bij Palmans was er geen vuiltje aan de lucht. Pas toen Palmans onder tijdsdruk kwam te staan, was de handigheid van de grootmeester doorslaggevend. De remises van Sytze Spijker en Lisa Scholtens tegen Anton van Berkel en Casper Remeijer was een schrale troost voor het Hoogeveense damteam. Beide jeugdspelers lieten leuk en frivool spel zien en waren alles behalve bang voor hun opponenten die meer dan 200 ratingpunten hadden. Met hun resultaat kwamen ze ook in het ‘blauw’ te staan.

Door Henk Boer

Geef een reactie