HOOGEVEEN – Damclub M(ijnheer) T(ruck) B(anden) verliezen in de laatste ronde met dikke cijfers van de koploper Van Stigt Thans uit Schiedam: 5-15. Hoogeveen had te kampen met invallers uit het derde team, waardoor het een lastig karwei werd om de Schiedammers het moeilijk te maken. Ook het tweede team verloor van Roden/Leek met 7-13.

Foto: Damclub M(ijnheer) T(ruck) B(anden)

Teamleider Rick Hakvoort gaf het goede voorbeeld en opende de score met een sterke remise tegen de Wit-Russische grootmeester en viervoudig wereldkampioen Anatoli Gantvarg. Gantvarg leek de stand van Hakvoort uitelkaar te hebben gespeeld, maar de Hoogeveense speler verdedigde zich vakkundig en hielt zijn hoofd koel met een offeractie. (1-1)

Nick Waterink incasseerde een pijnlijke nul tegen zijn leeftijdsgenoot en trainingsmaatje Jitse Slump. Waterink speelde de opening onnauwkeurig en kreeg een hekstelling tegen. Slump wist hier flink van te profiteren en won met een verborgen doorbraakcombinatie. (1-3)

Invaller Bé Brakels speelde een prima partij tegen de sterke Jeroen Kos (450 punten verschil in rating). Brakels speelde met een Hooglandaan val en het leek de hele partij de goede kant op te gaan. In het middenspel vergat Brakels zijn Hooglandaan val te ondersteunen met een krachtig centrum. Hierna counterde Kos met een voordelig klassiekje en won met een doorbraak. (1-5)

Klaas Hendrik Leijenaar hielt ondertussen de Afrikaanse meester Thomy Mbongo op een goede remise. Leijenaar kwam nergens onder druk te staan en hiermee liet hij zien waarom hij dit seizoen topscoorder is geworden met 15 punten en een 14e plek op de ranglijst. (2-6)

De tweede invaller, Alberto Waterink, had het behoorlijk zwaar tegen Anton van Berkel in een randschijvensysteem. Desondanks hielt Waterink het goed vol en won hij een schijf terug toen hij er één achter kwam te staan. Helaas was de positie al in kritieke toestand. (2-8)

Grootmeester Macodou NDaiye leek de goede weg op te gaan met een gemakkelijke positie in het klassieke speltype tegen de goed verdedigende Casper Remeijer. Naar mate de partij vorderde moest NDiaye zelfs op de rem te trappen om niet in nadeel terecht te komen. Hij besloot vervolgens om een remisecombinatie naar dam uit te halen. (3-9)

Maarten Wichgers kreeg al vanaf de opening een aanval tegen. Grootmeester Ron Heusdens bouwde zijn aanval vakkundig uit met voordeel. In het middenspel bezette Heusdens alle centrumvelden. De verdediging van Wichgers was te gespleten en dit leidde tot verlies. (3-11)

De broertjes Palmans (Zainal en Maikel) speelde beide remise. Zainal had een explosieve partij tegen Frits Luteijn en Maikel hielt grootmeester Rob Clerc gedecideerd op een puntendeling. (5-13)

De Poolse Natalia Sadowska was als laatste uit en verloor van grootmeester Hein Meijer in een flankaanval. Sadowska leek op weg naar remise te gaan, maar in door tijdnood zag ze in het eindspel de bomen door het bos niet meer en verloor. (5-15).

Over twee weken wordt de nacompetitie gespeeld. Het eerste speelt dan voor een plek in de ereklasse uit tegen DC Fryslan (2e in Hoofklasse A) en MTB 2 speelt een thuiswedstrijd tegen TDT/Salland CT.