Hoogeveen – Het eerste tiental van damvereniging M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft een eenvoudige 15-5 overwinning geboekt op een ernstig verzwakt Huizum.Dammers MTB

Mede dankzij deze overwinning staat het tiental, samen met Het Noorden, met een 100%-score aan kop. Het tweede van MTB won de topper tegen Harderwijk met 11-9 en het derde was een maatje te klein voor de dammers uit Wapenveld.

Rick Hakvoort trof in Marten Martens iemand die in de opening al duidelijk maakte op remise uit te zijn. Deze strategie lukte aardig aangezien de Hoogevener erg lang niet tot voordeel kwam. Pas in het eindspel leek er iets van voordeel te zijn, maar dit voordeel was te weinig om te winnen. Michel Stempher speelde een uitermate zwakke wedstrijd tegen Jan Adema. Op het moment dat Adema de winst voor het grijpen leek te hebben, vergaloppeerde hij zich met een remise als resultaat. Maikel Palmans bereikte tegen de ‘sterkste man van Nederland’, Tjalling van den Bosch, niet veel en moest na veertig zetten dan ook in een gelijkspel berusten. (3-3)

Klaas Hendrik Leijenaar zorgde voor de eerste overwinning van de dag. Tegenstander, Hans van Dijk, werd opgezadeld met een vervelende hangende schijf op zijn lange vleugel en deze schijf werd hem fataal in het vervolg van de partij. Nick Waterink volgde kort hierna met een schitterende overwinning op Jan Bosselaar. Een heuse aanvalstandem van Nick dreef de schijven van Bosselaar naar de randen en uiteindelijk bleek het centrumvoordeel voldoende te zijn voor de winst. Maarten Wichgers was de volgende speler die namens MTB een overwinning mocht bijtekenen. Sietse Nagel werd vanaf het begin af aan in de hekstelling gezet. Op het moment dat Nagel zichzelf bevrijdde uit de hekstelling bleek de resterende positie rampzalig. In daverende tijdnood berekende Maarten Wichgers de winst. (9-3)

Natalia Sadowska speelde een zeer voorzichtige partij tegen Bart Visser. Het evenwicht werd eigenlijk nooit verbroken in de partij, waardoor de 1-1 die na 41 zetten op het bord kwam te staan volkomen terecht was. Zainal Palmans bereikte iets meer in zijn partij dan Natalia. In het eindspel bewees Anton Schotanus dat hij niet voor niets meervoudig veteranenkampioen van Nederland is: remise. (11-5)

Het slotakkoord was voor Joel Palmans en Antoine Koster. Joel leek heel lang niks te bereiken, totdat Meinze Feenstra in het laat-klassiek niet de juiste zetten koos. Joel profiteerde hier dankbaar van en won de partij. Antoine had juist een zeer sterke klassieke structuur. In de partij bleek echter dat tegenstander Jan Terpstra een remisevoortzetting in petto had. In het eindspel dat daarop volgde, wist Terpstra het echter niet meer. Hierdoor kon Antoine alsnog winnen. (15-5)

Over drie weken, op 2 januari, staat in Groningen het duel met Het Noorden op het programma. Beide teams staan nog altijd met een 100%-score aan kop dus in deze wedstrijd wordt hoogstwaarschijnlijk het kampioenschap beslist.

Door Henk Boer

Geef een reactie