Hoogeveen – De dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) hebben in de voorlaatste ronde de kans om veilig in de ereklasse te blijven niet gepakt. Gouda was met 12-8 in eigen huis te sterk. MTB Hoogeveen is een plaats gezakt op de ranglijst en staat nu op een negende positie en dit betekent nacompetitie. Wel was er succes bij MTB 2 die wonnen in Dokkum met 13-7. Ook MTB 3 won voor het eerst een wedstrijd van Roden/Leek 2 met 12-8.

Toen de Hoogeveners de opstelling hadden gezien, waren zij positief over gestemd. De twee grootmeesters van Gouda lootten onze minderen goden. De twee nederlagen van Maarten Wichgers (tegen Martijn van IJzendoorn) en Antoine Kosters (tegen Erno Prosman) waren al ingecalculeerd. Wichgers had het zwaar tegen de Nederlandse grootmeester. Hij werd in een complexe partij met tactisch vernuft overhoord en faalde na 4 uur spelen. Ook Kosters werd langzamerhand naar achteren gedrukt. Prosman kreeg het centrum onder controle en schoof richting een gewonnen lange-lijn eindspel. (4-0)

Hoogeveen had de taak om drie overwinningen daartegenover te stellen. Helaas stokte het tot slechts één winstpartij van Nick Waterink op Henk van Klaveren. Waterink had al vroeg zijn tegenstander vast in een kettingstelling. Na een vereenvoudiging voerde de Hoogevener de druk op en kreeg meer terrein en een sterke aanval. Van Klaveren had niks in te brengen tegen het pressiespel en verloor. (4-2)

Helaas was er voor MTB Hoogeveen een onverwachte nederlaag. Joël Palmans verloor van de zwakste van Gouda: Peter van Eck. Palmans leek de hele partij de goede kant op te gaan met zijn sterke formaties. Nadat Van Eck een kerkhofaanval nam, ging het bij Palmans mis. Kortsluiting? Er volgde namelijk een simpele doorbraakcombinatie. (6-3)

Wat kon Hoogeveen nog doen? In de meeste partijen hadden de Hoogeveners voordeel, maar daar rolde geen winstpartijen uit. Michel Stempher kwam het verst tegen Friso Fennema. In een gezond klassiekje had Stempher beide vleugels onder controle. Fennema frummelde nog naar een dam wat achteraf voldoende was voor een punt, want Stempher was onscherp bij het afmaken. (7-4)

Rick Hakvoort had een curieuze aanvalspartij tegen Harry Clasquin. Het was de vraag wie er beter stond in de opening. In het late middenspel kwam Hakvoort wel goed te staan en misschien zat er wel winst in. Echter, Clasquin verdedigde zich kranig en nam een remisezetje (8-4).

De overige vier partijen eindigde ook in remise: Natalia Sadowska – Ben Provoost. Sadowska mocht blij zijn met een punt, want haar stand zag er kwetsbaar uit. Maikel Palmans – Teun van de Krol: Palmans had het betere van het klassieke spel. Klaas Hendrik Leijenaar – Erik Hoogendoorn: Leijenaar poogde een linker vleugelaanval, maar mocht nog opgelucht ademhalen dat het zetje van zijn tegenstander niet won. Zainal Palmans – Richard Mooser: Palmans speelde de halve hekstelling sterk tegen en kreeg centrumcontrole, maar het vervolgplan stroomde af op een punt.

Over twee weken komt de koploper Van Stigt Thans op bezoek in Hoogeveen. Zij zullen met alle sterke spelers komen, want ze hebben de twee punten nodig om kampioen te worden.