Sport

Dammers MTB spelen gelijk in Lunteren

Michel Stempher
Hoogeveen – Het eerste team van damclub M(ijnheer) T(ruck) B(anden) wacht na tien rondes nog altijd op zijn eerste zege. Voor de derde keer op rij kwam het niet verder dan een 10-10 gelijkspel. Na deze puntendeling met DES Lunteren staat MTB virtueel op de elfde plek, een positie die een promotie- en degradatieduel oplevert.

De eerste uitslag liet lang op zich wachten: na meer dan vier uur speeltijd waren alle tien partijen nog aan de gang. Natalia Sadowska bleek uiteindelijk als eerst uit te zijn. Ondanks degelijk aanvalsspel van tegenstander Harmjan Lammers verkreeg Sadowska de centrumvelden. Dit centrum bleek onvoldoende om te winnen. Maarten Wichgers opende agressief tegen Jaap van Hierden, maar Van Hierden was niet onder de indruk en blokkeerde vakkundig de aspiraties van Wichgers er een mooie partij van te maken: remise. Hierna was het wel raak voor MTB. Rick Hakvoort speelde zo krom als een hoepel tegen Aldert van Eck en kwam slecht te staan. Van Eck zag echter door de bomen het bos niet meer en liet Hakvoort terugkomen in de partij. Hakvoort trok vervolgens de partij nog naar zich toe, middels een doorbraakoffer. Maikel Palmans tikte Arwin Lammers positioneel zoek. In de afwerking verzuimde Palmans te winnen. (3-5 MTB)

Nick Waterink speelde een uiterst merkwaardige partij tegen Henk Klarenbeek, de kopman van DES. Na een grote afwikkeling vanuit een onoverzichtelijke stelling ontstond er een ietwat vreemde aanval voor Waterink. Deze aanval werd echter ontzettend sterk uitgebouwd, waardoor Klarenbeek een combinatie moest toestaan. In het lastige, maar vermoedelijk analytisch gewonnen, afspel kon Waterink de winst niet vinden. Michel Stempher kwam sterk uit de opening tegen Arjen Timmer, maar in het middenspel koos Stempher een afschuwelijk plan. In het eindspel kwam Timmer zelfs twee schijven voor, maar meer dan remise zat er niet in. Antoine Koster speelde behoorlijk passief tegen Erwin van Hierden. Hierdoor verkreeg Van Hierden groot terreinvoordeel. Na een forcing in het late middenspel was er geen redden meer aan voor Koster. (7-7)

Met nog drie partijen te gaan kon de wedstrijd alle kanten op. Joël Palmans keek tegen een verloren eindspel aan, maar zowel Zainal Palmans als Klaas Hendrik Leijenaar had een goed eindspel op het bord. Zainal Palmans, die eerder in de partij bewust een combinatie naliet, omdat deze te weinig voordeel zou hebben opgeleverd, bewees zijn eindspelkwaliteiten tegen Ronald van de Beek. Van de Beek probeerde nog een en ander, maar kwam er niet meer aan te pas. MTB kon niet lang genieten van deze voorsprong: Joël Palmans zag geen heil meer in het eindspel en gaf tegenstander Stijn Overeem de hand. Met 9-9 op het scorebord waren alle ogen gericht op Klaas Hendrik Leijenaar. In het middenspel trapte Leijenaar in een standaardcombinatie. Mark Sanders voerde hem uit, maar in het vervolg liet hij Leijenaar terugkomen. Het leek er zelfs even op dat Leijenaar de partij zou winnen, maar Sanders forceerde in een nadelig 4-om-2 eindspel de remise. (10-10)

Na deze puntendeling met DES Lunteren staan de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) op de elfde plek. In de slotronde wacht aftredend landskampioen Hijken. Indien de ranglijst na de laatste ronde niet meer verandert, belandt MTB in de nacompetitie tegen Dammers Uit Oost. Noodzakelijk daarvoor is dat MTB minstens zoveel punten pakt als concurrent SNA Heerhugowaard.