Sport

Dammers MTB stunten bijna met man minder

Hoogeveen – Het zit de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) Hoogeveen dit seizoen ook niet mee. Zaterdag speelden de Hoogeveners tegen de huidige kampioen VBI Huissen met een legertje van topspelers, onder wie Alexander Baljakin (4e van de wereld). Ondanks een goede wedstrijd van MTB Hoogeveen, werd er toch verloren met 11-9. MTB 2 speelde tegen het sterke Amersfoort en verloor met 12-8. MTB 3 is nog steeds puntloos en verloor dik met 14-6 van Surhuisterveen.

De heenreis naar Huissen begon al ellendig. Maikel Palmans, inmiddels woonachtig in het Belgische Leuven, kreeg ov-problemen waardoor hij in Maastricht strandde en daarvoor al twee aansluitingen miste. Hierdoor kon hij niet meer op tijd komen voor de topper. Wat kon MTB Hoogeveen met negen man beginnen tegen het krachtteam van Huissen? Huissen stond, voor dat de wedstrijd begon, met twee bordpunten meer.

Natalia Sadowska, weer terug uit China waar ze twee damtoernooien heeft gespeeld, speelde een sterke partij tegen grootmeester Geert van Aalten. Natalia had haar schijven in het middenspel flexibeler staan, terwijl van Aalten al zijn basisschijven had opgespeeld. Een centrumomsingeling leek eraan te komen, maar Natalia koos voor klassiek waardoor de puf uit stelling werd gehaald. (1-3)

De MTB’ers maakte gelijk met een sterke overwinning van topscorer Klaas Hendrik Leijenaar. Zijn opponent, Joost Hendriksen, ging met een winkelhaak in de aanval. Klaas Hendrik wist dit goed tegen te spelen met een krachtig centrum en wist positioneel voordeel te behalen. Hendriksen dacht nog even zijn problemen op te lossen door zijn aanval te verbreken, maar daar zat een addertje onder het gras, want er volgde een fantastische damzet met rondslag. (3-3)

Michel Stempher kreeg zijn randspelopening op het bord. Tegenstander Jasper Lemmen gaf heel goed tegenspel en leek de partij naar zich toe te trekken. Michel kampte namelijk met achtergebleven schijven op zijn vleugels. In het late middenspel forceerde Lemmen zichzelf naar remise en kon Michel opgelucht ademhalen. (4-4)

Maarten Wichgers mocht tegen hun kopman: grootmeester Alexander Baljakin. Maarten ging vanuit de opening vol in de aanval en Baljakin volgde met een omsingeling. Baljakin moest alle zeilen bijzetten, want Maarten speelde sterk. In de tijdnoodfase kwam de handigheid van de grootmeester ten tonele en won hij met enkele subtiele krachtzetten. (4-6)

Niet veel later volgende een tweede tik. Antoine Koster verloor tegen grootmeester Johan Krajenbrink. Koster kwam vanuit de opening onder druk te staan, maar verdedigde zich handig tegen de strategie van zijn opponent. In de slotfase kwam Koster zelfs beter te staan, maar vergaloppeerde de remise te forceren. Beide spelers hadden een verrassende combinatie over het hoofd gezien. (4-8)

De MTB’ers konden de grote achterstand niet meer inhalen, maar kwamen wel heel dichtbij. Zainal Palmans speelde een onderhoudende partij tegen grootmeester Gérard Jansen. Zainal kreeg al vroeg het centrum in handen en dat bleef ook gedurende partij. Jansen probeerde Zainal nog te verleiden tot spannend spel, maar Palmans koos voor het veilige pad richting remise. (5-9)

Ook Rick Hakvoort haalde een punt tegen Fred de Koning. Rick kwam sterk opzetten met een flankaanval. In het middenspel was de aanval al ingewisseld voor open spel en leek het een bloedeloze remise te gaan worden. Echter, Rick verspeelde zijn hand en forceerde zichzelf naar verliezen. Rick stond op het punt om de partij op te geven, maar De Koning speelde net zijn schijf de verkeerde kant op. (6-10)

Nick Waterink deed goede zaken tegen invaller Dirk Joosten. Nick speelde een gestroomlijnde centrum/aanvalspartij. Zijn tegenstander had niks in te brengen tegen het sterke spel van de jongeling. In het late middenspel kreeg Nick alle belangrijke strategische velden in handen waardoor Joosten vastliep. (8-10)

Joël Palmans was als laatste nog bezig tegen grootmeester Jos Stokkel. Vanuit de halfopen klassieke opening kreeg Palmans gemakkelijk spel aangezien Stokkel redelijk was risico nam in het middenspel. Wit kampte met een volle lange vleugel en dat kwam ook zwak te staan. In een post-klassiek stelling had Palmans een krachtige voortzetting kunnen spelen Palmans, maar hij besloot om de stand open te breken met remise als eindresultaat. Kortom, MTB Hoogeveen gaf heel goed verweer met negen spelers tegen het topteam. Over twee weken is MTB Hoogeveen hopelijk weer compleet, want dan komen de Rijnsburgers naar Hoogeveen. MTB Hoogeveen staat op een achtste plek (geen degradatiezone).