Door Michel Stempher
Hoogeveen – Het eerste damteam van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft zijn eerste wedstrijd in de ereklasse, de hoogste klasse van het dammen, verloren. Tegenstander Damlust Gouda was in Hoogeveen met 12-8 te sterk. Het tweede team heeft zijn debuut in de eerste klasse wel in een overwinning (12-8) omgezet.

dammers-mtb-verliezen-in-debuut-ereklasse

De middag begon dramatisch voor het eerste team en al snel stonden de gasten op een comfortabele 0-6 voorsprong. Rick Hakvoort verloor in een randspelsysteem. Hakvoort werd continu onderdruk gezet tegen Bennie Provoost. Antoine Koster delfde als tweede Hoogeveense speler het onderspit. Friso Fennema was in een klassiek spelgenre de sterkste. Koster kwam volledig vast te staan. Nick Waterink speelde tegen de kopman van Damlust Gouda, Erno Prosman, best een sterke wedstrijd, maar op klaarlichte dag verloor Waterink een schijf. Prosman gaf dit voordeel uiteraard niet meer uit handen.
Maikel Palmans zorgde bij een 0-6 tussenstand voor het eerste bordpunt van MTB in de ereklasse. Richard Mooser stond veel beter in de partij en Maikel Palmans zag geen andere mogelijkheid dan het innemen van een uiterst bizarre flankaanval met remise tot gevolg. Joël Palmans drong Erik Hoogendoorn naar de rand en al snel verkreeg Joël Palmans het gehele centrum. In de afronding forceerde Joël Palmans de winst. Hierna ging het weer mis voor MTB. Zainal Palmans opende bijzonder merkwaardig, maar Martijn van IJzendoorn raakte niet van slag. Met iedere zet die Van IJzendoorn speelde, kwam Palmans meer in de verdrukking, waarmee de tussenstand op 3-9 kwam.

Michel Stempher deed nog iets terug voor Hoogeveen. Vroeg in de partij nam Stempher een flankaanval, maar Peter van Eck plakte toen Stempher op twee schijven liep, waarna er een open stand ontstond. Stempher kwam vervolgens met een uiterst creatieve winnende variant. Klaas-Hendrik Leijenaar speelde een uiterst moeizame partij tegen Harry Clasquin. Clasquin heeft twee keer in de partij een zeer sterke variant gemist, maar het is ongewis of deze varianten winnend zouden zijn geweest. Hoe dan ook vond Leijenaar in een zwakke klassieke stand het remisegaatje.

Met een 6-10 achterstand was de kans op succes verkeken, aangezien Maarten Wichgers een zeer slecht eindspel te verdedigen had tegen André Venema en verloor. Natalia Sadowska hield de spanning er echter nog even in door te winnen van Ruud Kloosterman. De kersverse wereldkampioen bij de vrouwen (na afloop van de damwedstrijden werd Sadowska uitvoerig gehuldigd) speelde geduldig en won.

Het tweede heeft in zijn debuut in de eerste klasse wel voor een overwinning gezorgd. Dokkum werd met 12-8 te kijk gezet. Over twee weken mag het eerste dam team van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) zich opmaken voor een zeer lastige uitwedstrijd in Schiedam. Het tweede speelt dan uit tegen Roden/Leek en het derde, dat in de eerste ronde vrij was, mag naar Zwolle toe.

Door Henk Boer

Geef een reactie