Hoogeveen – Zaterdag werd in de ereklasse de vierde ronde gespeeld. Damteam M(ijnheer) T(ruck) B(anden) Hoogeveen mocht het opboksen tegen het sterke damteam uit Westerhaar. Vorig seizoen wonnen de Westerhaarders met 12-8.

Ditmaal kwamen de Hoogeveners dichtbij, maar net te weinig voor een wedstrijdpunt: 9-11 verlies. Ondanks de nederlaag speelden de MTB’ers een puik van een wedstrijd. Het tweede team van Hoogeveen pakte twee belangrijke punten tegen Wapenveld (12-8). Het team uit Britsum was een maatje te groot voor het derde team (5-15).

Zainal Palmans
Invaller Bé Eggens speelde tegen Eddie Hilberink een sterke partij. Eggens speelde zeer actief met een centrumaanval. Zijn tegenstander werd hierdoor akelig in de verdediging gedrukt. Echter, kon Eggens de kansrijke aanval niet uitbouwen en er werd snel remise overeengekomen. (1-1)
De twee snelheidsduvels, Rick Hakvoort voor Hoogeveen en Marino Barkel voor Westerhaar, speelden de eerste dertig zetten a-tempo. Beiden hadden meer dan anderhalf uur nog op de klok staan. In het late middenspel werd er nog even nagedacht, maar er stonden te weinig schijven op het bord om niet te verliezen. (2-2)
De tegenstanders scoorde het eerste doelpunt aan het eerste bord. Michel Stempher werd beetgenomen in een complexe randspelsysteem tegen de tactisch sterke Jan van Dijk. Als een kat in het nauw, haalde Stempher nog een leuke combinatie uit, maar dat was niet voldoende voor een punt. (2-4)

Klaas Hendrik Leijenaar, topscorer van Hoogeveen, mocht nogmaals tegen de degelijke Bert Aalberts. Ondanks het degelijke spel van zijn opponent, kreeg Leijenaar bordkansen met zijn halve hekstelling. In het late middenspel kon Leijenaar met een sterk plan het centrum van zijn tegenstander ketenen, maar dit werd niet gezien. Het gevolg: een snelle remise. (3-5)
Nick Waterink had de kopman geloot: grootmeester Vadim Virny. Ze speelden een spannende partij met een hoog analytische gehalte. Beiden hadden wat randschijven en hingen rond het centrum. Waterink hieldlang stand en remisekansen was er zeker. Pas in het late middenspel liet Virny zijn handigheid zien en kreeg hij de Hoogevener in de verdrukking. In het eindspel maakte de Duitse grootmeester het subtiel af. (3-7)

Knap werk leverden Maarten Wichgers en Joël Palmans tegen topspelers Gil Salomé en Odin Mol. Zowel Wichgers als Palmans hadden geen centje pijn en verweerde zich actief. Wichgers zag zijn Roozenburg-aanval het werk doen. Salomé had veel moeite met het verzinnen van een tegenplan en moest zelfs nog oppassen voor trucjes. Palmans opende zeer degelijk en dat gaf Mol de moeilijke taak om nog spel te houden. Mol besloot maar om een hoge randschijf te plaatsen, maar Palmans speelde dit handig tegen en kreeg zelf voordeel in het late middenspel. Beide MTB’ers hadden hun opdracht voltooid met een vredelievend uitkomst. (5-9)

Ook Maikel Palmans speelde een krachtige partij tegen Yuen Wong. Palmans had de lange vleugel van zijn tegenstander aardig geblokkeerd. Er volgde een linkervleugel aanval tegen het centrum van zijn tegenstander. Echter, Wong verdedigde zich goed en Palmans slaagde er niet in om hem een pootje te lichten. (6-10)

Invaller Alberto Waterink, normaal spelend voor MTB 3, mocht invallen in het eerste en dat deed hij met verve. Zijn opponent Gerbrand Hessing kreeg weliswaar groot voordeel tegen het ‘veilige’ spel van Waterink, maar naar mate de stand dunner werd kwamen de remiskansen in zicht. In het eindspel leek Hessing nog te gaan winnen, maar Waterink speelde het eindspel met kunst en vliegwerk naar remise. (7-11)

Zainal Palmans won als enige van Hoogeveense zijde. Palmans opende sterk en kreeg de korte vleugel van zijn tegenstander, Eddie Hilberink, aardig geblokkeerd. In het middenspel werd Hilberink gedwongen om een centrumaanval te spelen. Palmans had zijn stelling klaar staan om de aanval onder vuur te nemen, maar vergaloppeerde in de opbouw. Hilberink kwam heel sterk terug en leek de partij naar zijn hand te zetten. Desondanks verdedigde Palmans zich kranig en counterde hij in tijdnood terug. (9-11)

Zaterdag 25 november wordt de vijfde ronde gespeeld. MTB Hoogeveen mag haar borst natmaken, want zij moeten uit tegen de huidige kampioen: VBI Huissen. MTB Hoogeveen 2 speelt een uitwedstrijd tegen het sterke Amersfoort en MTB Hoogeveen 3 treedt aan tegen Surhuisterveen.