Hoogeveen – Het eerste tiental van damclub M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft een ietwat fortuinlijke overwinning (11-9) geboekt op Hijken DTC 2. Aangezien de medekoploper averij opliep in Doetinchem, gaan de Hoogeveense dammers alleen aan kop in de hoofdklasse.damclub-hoogeveen

Het tweede tiental van MTB, dat aan de leiding gaat in de 2e klasse, moest genoegen nemen met een gelijkspel tegen Denk en Zet Laren en het derde tiental verloor, ondanks knappe resultaten van veel jeugdspelers, vrij kansloos van het derde van Hijken DTC (6-14).

Natalia Sadowska bezorgde MTB een geweldige start. Al heel snel in de partij verkreeg de Poolse grootmeester groot voordeel tegen de doorgaans erg sterk spelende Bert Dollekamp. Dit voordeel werkte Natalia vakkundig uit naar winst. De dammers uit Hoogeveen konden echter niet lang genieten van de voorsprong, want Maarten Wichgers trapte in een niet al te ingewikkelde damcombinatie tegen Henk Kalk. Kalk maakte in het eindspel geen fouten meer. Niet snel hierna volgde de tweede teleurstelling voor MTB: teamkoploper Michel Stempher bereikte geen moer tegen de solide spelende Berend Plijter en moest vrij snel berusten in remise. (3-3)

Rick Hakvoort speelde een erg sterke wedstrijd tegen Harry de Groot. De Groot liet in de opening al merken geen angst te kennen voor de jeugdige speler van MTB en knalde vol in de aanval. Rick kwam hierdoor echter in zijn element en wist via een tegenaanval het gehele centrum te pakken. Dit centrum bleek uiteindelijk doorslaggevend voor de winst. Antoine Koster trof in Jaap Knipper een speler die veel sterker speelt dan zijn rating doet vermoeden. Vanaf halverwege de partij restte de Hoogeveense speler niets anders dan verdedigen. Deze verdediging bleek sterk genoeg voor de remise. Snel daarna was ook Nick Waterink uit. Nick mocht het opnemen tegen Herm Jan Brascamp, iemand die onlangs nog won van Nick. Ook in deze partij kreeg Brascamp de beste kansen, maar Nick bleef vrij gemakkelijk op de been. Aan het bord van Joël Palmans ging het hierna helemaal mis. Vanuit de opening en het begin van het middenspel werd Joël onder druk gezet door de kopman van Hijken DTC 2, Jan Mente Drent. Na een combinatieve wending die gelijk bleef, leek de muziek wel wat uit de stand. Drent bewees het tegendeel en drukte Joël beetje bij beetje naar achteren. Deze druk werd Joël te veel. (7-7)

Met nog drie partijen te gaan bij een 7-7 stand en met een zeer spannende tussenstand in Doetinchem -er was een rechtstreeks verslag vanuit Doetinchem bij de wedstrijd Dammers Uit Oost – Het Noorden- kon het wachten beginnen. Zainal Palmans was de eerste speler van Hoogeveen die de schijven in het doosje kon opbergen. Tegenstander Benjo Verberkt bleef zeer gemakkelijk op de been en tekende remise aan. Klaas Hendrik Leijenaar maakte vervolgens aan alle onzekerheid een eind en boekte een prachtige overwinning op de zeer taai spelende Kor de Groot. De resterende partij, die tussen Maikel Palmans en Rik Smit, was niet echt van belang meer, aangezien de enige vraag nog was of Maikel deze partij zou gaan winnen of dat Smit zou ontsnappen met remise. Dit laatste bleek het geval, waarmee de eindstand op 11-9 werd bepaald. Op dit moment was ook duidelijk geworden dat de laatste partijen in Doetinchem erg gunstig uitpakten: Het Noorden heeft verloren!

Met nog drie rondes te gaan staan de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) alleen aan kop, gevolgd op één punt door Damcombinatie Fryslân en op twee punten door Het Noorden. In de voorlaatste ronde staat het treffen tussen MTB en Damcombinatie Fryslân op het programma. De ronde ervoor, 30 januari, is Ons Genoegen Drachten de tegenstander van de koploper uit Hoogeveen. Er wordt dan gedamd in Drachten vanaf 12:00 uur.

Door Henk Boer

Geef een reactie