Door:Michel Stempher
Hoogeveen – Afgelopen zaterdag trad het eerste tiental van damvereniging M(ijnheer) T(ruck) B(anden) aan tegen Hijken, de aftredend landskampioen. Ondanks een vroege voorsprong van de Hoogeveners trok Hijken aan het langste eind: 12-8. Doordat concurrent SNA ook geen punten wist te pakken, is MTB op de elfde plek geëindigd. Deze klassering geeft recht op een nacompetitieduel tegen Dammers Uit Oost.

Foto: Wouter Sipma

Michel Stempher gaf het goede voorbeeld door te winnen van Jan Ekke de Vries. Vanuit een veel zwakkere positie kreeg Stempher de punten cadeau van zijn tegenstander: De Vries zette een 3-om-3 combinatie naar dam open. Stempher wist hier wel raad mee en nadat De Vries opnieuw in een lichte combinatie trapte, werden de handen geschud. Rick Hakvoort speelde een ijzersterke partij tegen zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma. Wiersma zag zich uiteindelijk genoodzaakt een remisecombinatie te nemen. Hakvoort sloeg het remiseaanbod dat volgde op de combinatie resoluut af, maar enkele zetten later erkende Hakvoort dat zijn positie hem geen winstkansen meer bood. (1-3 MTB)

De 1-3 tussenstand bleef lang op het scorebord staan en even zag het ernaar uit dat MTB bezig was aan een daverende stunt. Het bleef echter bij hoop, want Bé Eggens vond geen goede zetten meer in een extreem lastige stelling tegen Auke Scholma. De zet die Eggens speelde maakte een versneld einde aan de wedstrijd. Scholma speelde een krachtzet en daarmee waren alle stukken van Eggens ineens waardeloos. Het sprankje hoop ebde geheel weg toen duidelijk werd dat de dam die Zainal Palmans op het bord had getoverd tegen Jacob Okken niet genoeg was voor de winst. Klaas Hendrik Leijenaar speelde vervolgens remise tegen Hans Jansen. In het middenspel koos Leijenaar niet de beste voortzetting, waardoor Jansen vrij gemakkelijk remise bereikte. Maarten Wichgers had ook al een geweldige positie. Aleksej Domchev moest alle zeilen bijzetten om Wichgers van zich af te houden, maar slaagde glansrijk in deze opdracht door behendig naar remise te schuiven. (6-6)

De wedstrijd van de dag was uiteraard die tussen de beide wereldkampioenen. Namens Hoogeveen nam Natalia Sadowska, de wereldkampioen vrouwen, het op tegen Roel Boomstra, de wereldkampioen algemeen. Wellicht tegen de verwachting in was het Sadowska die een uiterst sterke centrumstelling bereikte. In het technische afspel dat erop volgde, speelde Sadowska niet de sterkste zet. Hierdoor was het voor Boomstra een fluitje van een cent om remise te maken. (7-7)
Na al deze voor MTB tegenvallende resultaten gezien de spelverlopen bracht Ivan Trofimov namens Hijken Hoogeveen de definitieve genadeslag toe. Joël Palmans liet ten onrechte een damcombinatie toe. Palmans probeerde nog lange tijd te verdedigen, maar Trofimov gaf de winst niet meer uit handen. Nick Waterink speelde een moeizame partij tegen Wouter Wolff, maar wonder boven wonder werd het remise. Maikel Palmans en Wouter Sipma maakten er een knotsgekke partij van. De rekenkracht van grootmeester Sipma werd Palmans te veel. (8-12)

Na deze vooraf ingecalculeerde nederlaag van M(ijnheer) T(ruck) B(anden), die gezien de partijen een buitengewoon zure nasmaak heeft, is de reguliere competitie aan een eind gekomen. Ondanks het feit dat MTB geen enkele partij gewonnen heeft, wist het SNA Heerhugowaard onder zich te houden. Hierdoor hebben de Hoogeveners zaterdag 4 maart in de nacompetitie een uitgelezen kans om lijfsbehoud alsnog veilig te stellen. Er moet dan in Doetinchem gewonnen worden van Dammers Uit Oost.

Geef een reactie