Hoogeveen – Martin Djababoe (43) uit Hoogeveen, voor velen een bekend gezicht binnen de nationale en internationale muziek- en danswereld, viert dit jaar het 10-jarig bestaan van zijn eigen dansschool Xtraordinary Dance Centre. Sinds 2011 is hij, na gebruik te hebben gemaakt van verschillende locaties in Hoogeveen, de trotse eigenaar van een vaste dansstudio.OLYMPUS DIGITAL CAMERAZijn leerlingen variëren van 6 jaar t/m 18+ en zijn verdeeld in zes groepen, die wekelijks de hiphop- en streetdance lessen volgen. Daarnaast begeleidt Martin drie selectiegroepen in dezelfde leeftijd. En met succes, want Martin heeft met zijn dansschool, naast vele andere prijzen, maar liefst drie keer de titel van Nederlands Kampioen weten te behalen.

Zelf heeft Martin nooit danslessen gevolgd, maar leerde zich dit zelf aan door de danskunsten van zijn grote voorbeeld Michael Jackson af te kijken. Het was echter John Travolta in de film Grease uit 1978 die met zijn zang en dans de toen 5-jarige Martin inspireerde.OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn zijn tienerjaren was het voornamelijk de hiphop-muziek waarop gedansd werd en tegenwoordig zijn het de beats van R&B en pop die de dansvloer doen vullen.

Toen begin jaren 90 op diverse sportscholen hiphop-danslessen werden gegeven, was Martin daar in eerste instantie verbaasd over omdat hiphop iets ‘van de straat’ was. Niet lang daarna werd hij gevraagd om danslessen te verzorgen voor jongeren, een vraag waar Martin niet lang over hoefde na te denken.

Het hoogtepunt in Martins danscarrière is zijn deelname aan het wereldkampioenschap in Miami in 2003, met het Adidas-dansteam. Dit team, waar Martin ook deel van uitmaakte, wist uiteindelijk de titel wereldkampioen binnen te halen. Met het dansen heeft Martin een doelstelling : door middel van dans probeert hij de jongeren te laten bewegen omdat dit, samen met gezondheid en plezier, voorop staat!OLYMPUS DIGITAL CAMERAMartin heeft zijn medewerking verleend aan landelijke projecten zoals “Nederland in Beweging”, “Gezond leven” en “Voeten en Fietsen”.

In het weekend is Martin bandlid (gitarist en zanger) bij coverband Beat It. Een veelzijdige band die met regelmaat optredens verzorgt in heel Nederland. Daarvoor heeft Martin in verschillende bandjes gespeeld, o.a. de Hoogeveense band Surprise. Verder is Martin vast bandlid van de Nederlandstalige zanger Thomas Berge.

De Molukse Hoogevener spoort een ieder die van dansen houdt (ongeacht welke stijl) hier iets mee te doen door bijvoorbeeld zich aan te melden bij een dansschool. Martin staat voor de uitspraak ‘Dance to express, not to impress’ en moet dansen wat hem betreft voor een ieder ontspannend zijn en iets waarbij je je lekker voelt.

Xtraordinary Dance Centre is gevestigd aan de Linthorst Homanlaan 52 te Hoogeveen. Een ieder is welkom om eens een kijkje te komen nemen (kijk hier voor het lesrooster) of om eventueel een proefles mee te doen.

Door Henk Boer

Geef een reactie