HOOGEVEEN – De Bibliotheek Hoogeveen heeft op 15 juni opnieuw een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties.

De Bibliotheek Hoogeveen scoorde op veel onderwerpen positief. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft de bibliotheek de bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.

De organisatie is erg blij met de uitslag. Raquel García-van der Walle, directeur: “Na recent onderzoek weten we dat de Bibliotheek bovengemiddeld gewaardeerd wordt door onze klanten. Deze volwaardige certificering door onafhankelijke auditors zien we als een mooie bevestiging dat we met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen. En zeer welverdiende steun in de rug voor het team en aanmoediging om ons te blijven inzetten voor een kansrijke Hoogeveen.”

Hoogeveners van jong tot oud maken frequent gebruik van de diensten die de Bibliotheek aanbiedt, vaak in samenwerking met haar partners in het onderwijs, de culturele sector of het sociale domein. Voorbeelden zijn het online opzoeken en uitlenen van een boek, een leerling die een mediales op school krijgt, een bezoek aan U!TdagenD of deelname aan een taaltraject via het Taalhuis. In 2020 maakte de Hoogevener gemiddeld acht keer gebruik van de diensten van de Bibliotheek. In een ‘gewoon’ jaar voor corona was dit tien keer zo veel.

Jennie Achterhes komt graag in de bibliotheek. “Ik vind het heerlijk: even de krantenkoppen en de tijdschriften bekijken en een paar mooie boeken meenemen. Voor mij is de bibliotheek een manier om even de digitale wereld te ontvluchten met een boek, krant of tijdschrift in je handen. Tijdens de lockdown miste ik dat erg. Maar er was een perfecte service omtrent reserveringen ophalen en het meenemen van de krant. Geweldig, dat jullie openbleven! De bibliotheek is een verrijking voor Hoogeveen – goed locatie, mooi gebouw, goede service.”

Deze klantervaring is consistent met het oordeel van de certificering. Volgens de auditor van CBCT: “De organisatie manoeuvreert zich kranig door een turbulente fase. De Bibliotheek ademt een prettige, uitnodigende sfeer met een overzichtelijke en verzorgde uitstraling. Het draagvlak bij de stakeholders is aanwezig. De Bibliotheek Hoogeveen is toekomstbestendig.”

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: