Door: Albert Metselaar
HOOGEVEEN – 11 april. We zijn in de dagen rondom de bevrijding. De 10e april 1945 werden de buitengebieden bevrijd en de 11e het hartje van Hoogeveen. We zien dan ook diverse activiteiten op dat gebied. 9 april jl.

was er een tocht in het Spaarbankbos naar de executieplaats van drie mannen op 9 april 1945. Bij een gedenkkruis werd hun verhaal verteld. De 11e april was er rond 19.00 uur een korte herdenking op de oude begraafplaats van Hoogeveen.

De aanwezigen stonden stil bij Roelof Lubberts. Zijn grafteken is in Meppel vervangen door een nieuwe, toen de oude was vernield. Dat oude grafteken is hersteld door de HKH en werd onthuld door burgemeester Loohuis en Ria Kuik van de HKH als gedenkteken voor Roelof Lubberts in Hoogeveen. Roelof Lubberts stierf op 12 mei 1940 bij de Afsluitdijk. Volgens de HKH is hij het eerste burgerslachtoffer.

De gemeente Hoogeveen heeft hem in het verleden meegenomen op de lijst met gevallen militairen op het gedenkteken aan de Zuiderweg. Hij hoorde bij een derde groep, burger onder militair gezag, iets heel anders dan ‘gewoon’ burger. Hij werd gedood bij de eerste golf beschietingen bij de Afsluitdijk. Wim de Vries uit Meppel heeft een artikel over hem geschreven dat verschijnt in het blad van Oud Meppel en de HKH.

Binnenkort komt er een artikel voor iedereen, vrij toegankelijk, op Facebook Oud Hoogeveen. Over de DABO, de chauffeurs, de oorlog, en hoe het na 1940 met de DABO in Hoogeveen verder ging. Met verslagen van ooggetuigen. Goed om bij hem en andere slachtoffers stil te staan. 4 mei aanstaande hebben we allemaal een kans om stil te staan. Waar dan ook.

Hoogte punten
????????????????????????????????????

Hoogeveense puledagen kunnen ook van start

HOOGEVEEN - De jaarlijkse Pulledagen gaan in juli en augustus door.Dat heeft bedrijfsleider Toni Melenhorst van !pet boekverkopers donderdagavond op ...

Lees meer ...

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

%d bloggers liken dit: