HOOGEVEEN – De heer hendrik Schonewille kreeg uithanden van burgemeester Karel Loohuis. De bij passende versierselen opgespeld als: Lid in de orde van Oranje Nassau

De heer H. Schonewille was tot 2017 organisator van diverse activiteiten vanuit de jeugdraad/verenigingsraad van de Hervormde Kerk in Hollandscheveld. Hij zette met enkele dorpsgenoten de avondvierdaagse voor inwoners van Hollandscheveld op in de week na de Drentse fietsvierdaagse. Vier avonden met routes van zo’n 25 kilometer en gemiddeld 150 deelnemers. De heer Schonewille was verantwoordelijk voor het uitzetten van de routes, de controle van de routes en hij was betrokken bij de organisatie.

Met onderbrekingen was de heer Schonewille tot 2020 ongeveer 25 jaar lid van de diaconie van de Hervormde Kerk in Hollandscheveld. Hij was met name penningmeester en in het bijzonder betrokken bij financiële acties. Verder was hij o.a. medeorganisator van de jaarlijkse stroopwafelactie, een Hoogeveens initiatief voor vakanties in Huize Doorn, en de worstenacties van de gezamenlijke diaconieën in de omgeving ten behoeve van speciale doelen.

Vanaf 1980 tot heden is de heer Schonewille lid van de jeugdverenigingen en van daar uit lid van het overkoepelend overleg van verenigingen onder de namen Jeugdraad en later Verenigingsraad van de Hervormde Kerk in Hollandscheveld. 40 jaar geleden werd een competitie opgezet om de band tussen de leden van alle binnen de kerk actieve groepen te versterken. De heer Schonewille ontwikkelde en bouwde voor deze Bekeravond een elektronisch systeem, die verder is verbeterd en tot nu toe wordt ingezet. Inmiddels is de 40e editie achter de rug met de hee Schonewille als speler. In hedendaagse terminologie al 40 jaar lang de ontwikkelaar van de App en de organisator van de pub quiz.

De heer Schonewille is vaste vrijwilliger bij het beheers commissie Hart van Hollandscheveld van het Jeugdcentrum van 1980 tot heden. Hij nam door de jaren heen verschillende taken voor zijn rekening.  Hij zorgt voor geluid, verlichting, verwarming, zorgt dat het werkt en dat alles op tijd is ingesteld. Hij draait keuken-/bardiensten en altijd aanwezig bij de tweewekelijkse bingoavonden van EHBO op zaterdagavond. Deze vaste “zaterdagavondkracht” ongeveer 20 jaar.

De heer Schonewille verzorgt vanaf 1999 tot heden het kerkblad en de wekelijkse gemeenteberichten van de Hervormde Kerk in Hollandscheveld. De gemeenteberichten worden geprint beschikbaar gesteld tijden de kerkdiensten en bezorgd bij de gemeenteleden die gebruik maakten van de kerktelefoon.  De heer Schonewille verzameld wekelijks de copy, verwerkt die in een vast format en zorgt dat die bij een paar bezorgers en in de kerk komen.  Inmiddels is dit gemeentebericht ook digitaal beschikbaar. De heer Schonewille beheert het adressenbestand en zorgt voor punctuele verspreiding.

In dezelfde periode is ook besloten om het kerkblad samen met een drietal andere gemeenten in eigen beheer te maken. De heer Schonewille zorgt vanaf het begin voor het verzamelen van de copy, het klaar maken voor de drukker en het onderhoud/beheer van de afdrukapparatuur.

De heer Schonewille is verzorger van de kerkradio en KerkTV voor Stichting Kerkradio Hoogeveen en de Hervormde Kerk Hollandscheveld vanaf 2000 tot heden. De Hervormde Kerk liep behoorlijk voorop met het aanbieden van de kerktelefoon nadat de diensten verspreiden via cassettebandjes uit de gratie raakte. Met zijn professionele achtergrond op gebied van telefonie was de heer Schonewille de aangewezen persoon dit op te zetten en te regelen. Het regelen van de aansluiting, het bijhouden van de administratie, het contact onderhouden met Ziggo en wat er verder bij komt kijken zijn taken die de heer Schonewille doet.

Vanaf 2009 wordt in de gemeente Hoogeveen samengewerkt binnen de Stichting Kerkradio Hoogeveen. De heer Schonewille is vanaf het begon betrokken bij deze overkoepelende organisatie en verzorgt voor het Hollandscheveldse deel de aansluitingen van kerk-tv bij mensen thuis, de administratie en de uitzendingen. Ook helpt hij geregeld mensen die zich geen raad weten met de knopjes om te zorgen dat alles werkt. Vanaf 2007 tot heden is de heer Schonewille ondersteuner bij de Begrafenisvereniging Uitvaartzorg Elsje Otten. Hij ondersteunt bij begrafenissen, heeft verstand van techniek en is bereid overdag zijn werk op te schuiven. Hij is het vaste aanspreekpunt voor predikanten en leiders van begrafenisorganisaties. Hij zorgt dat de liturgie voor de rouwdienst klaarligt en dat de techniek werkt. Ook zorgt hij ervoor dat de familie de registraties op disc of stick aangereikt krijgen.

Geef een reactie