Hoogeveen – Een van de onderdelen van Daat-Drenthe Kringloopwinkel Hoogeveen zijn ontruimingen van woningen. Ongeveer 4 maanden geleden werd er na een aantal ontruimingen, tijdens het uitladen van de vrachtwagen, een mooie houten tram aangetroffen.kringloopwinkel-overhandeging-trammetje (3)-1

Na enig onderzoek op Google kwamen we erachter dat het een houten replica is van de Gemeente tram van Groningen anno 1928. Dit vonden wij een erg bijzondere vondst. Om er achter te komen waar de tram vandaan kwam hebben we op verschillende terreinen gezocht. Maar helaas, niemand kon vertellen waar hij vandaan kwam of wie hem had gemaakt. Dit vonden wij uiteraard heel erg jammer en we zouden dit mysterie ook graag opgelost zien natuurlijk.

Omdat het zo’n bijzondere tram is, heb ik de opdracht gekregen om hem te fotograferen en te koop aan te bieden op marktplaats. Aangezien het een tram van de Gemeente Groningen is, vonden wij het beter om hem voor een groot publiek te zetten en dit werkte goed.

De heer Rowin van het Noord-Nederlands Trein- en Tram museum uit Zuidbroek

Binnen 3 dagen hadden we tot onze verbazing een mail van de vrijwilligers van Het Noord-Nederlands Trein- en Tram museum uit Zuidbroek. Deze vertelden ons dat ze geen budget hebben om hem aan te schaffen en alle werk met uitsluitend vrijwilligers doen.

Wij, als Sociaal ondernemend bedrijf waar wij mensen verder helpen om weer aan het werk of een opleiding te komen, hebben besloten om hem te schenken aan het genoemde museum ter ere van ons 1-jarig bestaan. Wij vonden het een goed idee omdat zo de tram een tweede leven krijgt op een plek waar veel mensen hem kunnen bewonderen.

Na enige maanden over en weer gemaild te hebben met het museum, hebben we vandaag om 14:00 uur in onze kringloopwinkel in Hoogeveen de officiële overhandiging gedaan van de tram aan De heer Rowin Penning van het museum. Zij gaan de tram waarschijnlijk een beetje restaureren zodat het oude karakter behouden blijft. Hier ben ik persoonlijk erg blij mee omdat het een uniek exemplaar is.

Wij van Daat-Drenthe worden ook op de hoogte gehouden hoe de tram eruit komt te zien en waar hij uiteindelijke tentoongesteld wordt in het museum. Ook hopen we natuurlijk dat de maker ooit bekend zal worden en dat deze dan weet dat zijn mooie tram, waar hij ziel en zaligheid in heeft gelegd om hem zo gedetailleerd te maken, nu in een museum staat in Zuidbroek. Waar hij vol liefde en lof getoond gaat worden aan alle liefhebbers van treinen en trams.

Namens Daat-Drenthe Kringloopwinkel Hoogeveen,
Natasja van Viersen

Door Henk Boer

Geef een reactie