ELIM – De processierups is weer actief tussen begin april en half juli. De overlast begint doorgaans begin juni, wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten. Vanaf begin juli gaan de rupsen verpoppen. De brandharen van de rups blijven echter achter in de nesten en worden door de wind verspreid in de buitenlucht.

In de zomermaanden (juni, juli en augustus) is de overlast het grootst. Nu hebben veel natuurliefhebbers prachtige vogelhuisjes gemaakt of gekocht om zo de natuurlijke bestrijding van deze rups in te zetten. Echt geweldig dat zoveel mensen dat hebben gedaan. Alles is beter dan de giftige en milieuschadelijke bestrijdingsmiddelen. Wat veel mensen echter vergeten is de vogelhuisjes te onderhouden. Bij het openen van deze vogelhuisjes zul je er versteld van zijn hoe een grote laag smerige koek de binnenkant van deze huisjes bedekt.

Door deze schoon te maken zullen er straks weer vogeltjes een intrek in nemen. De smerige huisjes zullen de vogels verjagen en dan zal de bestrijding een stuk minder effectief zijn. Een waardevolle tip die wij ontvingen van Henk Dekker.

Door Henk Boer

Geef een reactie