HOOGEVEEN – Was jij vroeger bang voor de schooltandarts? Yvonne Bijl Hooijer deelt in deze videovoordracht haar herinnering aan de schooltandarts en zo kwam die tijd weer even tot leven… “Al een paar weken maak ik me erg druk. Ik slaap slechter, poets mijn tanden beter, flos en spoel mijn mond met allerlei middelen. Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik moet naar de tandarts. Waar komt mijn angst vandaan? Komt dat nog van vroeger? Onwillekeurig gaan mijn gedachten terug naar het begin van eind 50-er, begin 60-er jaren. Je voelde het al. Het leek of het in de lucht zat. Je schrok op als ze binnenkwam: de tandartsassistente.

YouTube player

Ze had een stapel kaarten in haar hand. Je hoopte dat het nog lang zou duren, maar het tijdstip waarop jij naar de tandarts moest kwam steeds dichterbij. Je naam werd opgenoemd en je stond op. Keus had je niet.” “Met lood in je schoenen kwam je in beweging. De tandarts zat buiten in een bus. En daar wachtte je tot je naar binnen mocht.

Voor de tandarts was je één van de velen. Je moest je mond opendoen en daar voelde je het haakje. Au, dat deed pijn. In die tijd werd je nog niet zo met tandhygiëne opgevoed. Je poetste je tanden, en als je het niet deed viel het niemand op. Mijn ouders moesten hard werken. Ze zorgden goed voor ons, maar van tandverzorging wist men nog niet zoveel. Zo ging het toen in veel gezinnen.” Yvonne roept deze herinnering weer tot leven in deze leuke voordracht.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: