HOOGEVEEN – Mijn oma deed het en mijn moeder ook nog: een super schoonmaakdag als de lente voor de deur staat. Hogere temperaturen, langer licht, lammetjes buiten en de natuur die steeds groener wordt. Er zijn nog altijd veel vrouwen die het dan voelen kriebelen. Niet zo erg meer als de jeuk bij onze oma’s, maar nog wel een beetje. De winterslaap is voorbij, laat het voorjaar maar komen, inclusief de voorjaarsschoonmaak.

Bij mijn grootouders stonden ’s morgens alle meubels buiten in de tuin, hingen de tapijten over de waslijn en lag de mattenklopper in de aanslag. De gordijnen hingen in de loop van de dag alweer te drogen en de ramen werden spic en span gezeemd, deurposten afgenomen, houtwerk geboend en plinten afgestoft. Niets werd overgeslagen. In ieder geval moesten huiskamer en keuken er in de eerste lenteweek aan geloven.

Yvonne Bijl Hooijer heeft hier ook herinneringen aan en een leuke voordracht van gemaakt. Deze wekelijke voordrachten worden opgenomen door team Koopman op pad. Het dialect staat net als in de wekelijkse videorubriek centraal in deze afleveringen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: