Het is erg waardevol om studenten vanuit het hart met hun vak bezig te zien”

Hoogeveen – Ook dit jaar doet het Alfa-college weer mee aan Skills Heroes, de vak wedstrijden waarin MBO’ers hun talenten laten zien en strijden om een finaleplaats.

Het aantal studenten dat in schooljaar 2016-2017 meedoet aan de kwalificatiewedstrijden is zelfs bijna verdriedubbeld ten opzichte van het vorige schooljaar. Dit jaar doen er twintig leerlingen mee terwijl dit er vorig jaar zeven waren. Het Alfa-college streeft ernaar dat steeds meer opleidingen aan Skills Heroes meedoen. Het is namelijk voor studenten een prachtige manier om zichzelf te profileren.

Zowel bij studenten als docenten begint Skills Heroes steeds meer te leven omdat het Alfa-college er veel aandacht aan schenkt. Zo zien veel docenten de vak wedstrijden als een mooie manier om te netwerken en de passie voor het vak bij studenten te vergroten. Bovendien kunnen de opleidingen laten zien hoeveel mbo-talent ze in huis hebben. “Het is erg waardevol om studenten vanuit hun hart bezig te zien. Het was een prachtig mooie ervaring”, aldus docent Wietske Meppelink van de opleiding Verzorgende IG. Studenten zien ook steeds meer de voordelen van het meedoen. Elske Feenstra, een studente MBO Verpleegkundige, die in januari deelneemt aan een kwalificatiewedstrijd, verwoordt het mooi: “Meedoen is gewoon heel gezellig. Ik doe meer kennis op en het staat goed op mijn cv”. Naast het feit dat het meedoen aan vakwedstrijden aan populariteit wint, laten studenten en docenten steeds vaker initiatieven zien waarin aandacht wordt gevraagd voor de wedstrijden en de student die hier bij betrokken is. Zo houdt een studente van de studie MBO Verpleegkundige haar schoolgenoten, vrienden en familie op de hoogte van de training voor de kwalificatiewedstrijd door te bloggen via onder andere social media. Ze is er trots op dat ze meedoet en laat dit graag zien.

Twintig jonge professionals van het Alfa-college doen mee aan de kwalificatiewedstrijden die op diverse ROC’s in het land gehouden worden. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voeren studenten een opdracht uit die hun vakmanschap en vaardigheden test. Deze opdracht is voor alle wedstrijddeelnemers gelijk. De beoordeling gebeurt aan de hand van vooraf vastgestelde, objectieve criteria. Pas als alle kwalificatiewedstrijden gehouden zijn, weten de studenten wie er het meeste aantal punten heeft en in maart naar de nationale finales gaan. Een student die de nationale finale in de RAI in Amsterdam wint, kan zich de beste mbo ’er van Nederland in zijn of haar vakgebied noemen.

Door Henk Boer

Geef een reactie