HOOGEVEEN – “De dag van de examenuitslag vond ik vreselijk. Wat een opluchting toen mevrouw Nieuwenhuis belde en het goede nieuws vertelde. Ik ben geslaagd!”, zegt de vijftienjarige Dewi Pieterman blij. Ze volgde het leerwerktraject van vmbo-basis, richting Zorg & Welzijn. “In het leerwerktraject kreeg ik meer ondersteuning in de theorievakken. Ik leerde veel in de praktijk, binnen en buiten de school. Ik heb Engels als extra examenvak gekozen. Voor mijn vervolgopleiding heb ik dat nodig, dus dat was heel handig voor mij.”

Manon Nieuwenhuis, docente en mentor van Dewi, legt uit: “Het leerwerktraject is er voor vmbo-leerlingen die moeite hebben met theorie en veel liever aan het werk zijn. Praktijkgericht onderwijs, waarbij leerlingen veel buiten de school leren. Bijvoorbeeld tijdens werkexcursies en stages.” Dewi blikt terug op haar stages: “In de derde klas heb ik stagegelopen bij Woonzorgcentrum Beatrix in Hollandscheveld. Ik vond het erg leuk om met ouderen te werken en te helpen met de schoonmaak, in de keuken en in het restaurant. Afgelopen jaar liep ik stage bij Brownies & Downies in Hoogeveen. Ik deed verschillende werkzaamheden en vond het super. Die geweldige tijd werd bekroond met een heel hoog cijfer: een 9,5!”

Mooie cijferlijst
“Na de laatste schooldag begon ik met het leren voor de examens”, vervolgt Dewi. “Daar zag ik best tegenop. Voor de praktijkexamens heb ik drie weken lang elke dag samenvattingen herhaald. De theorie kende ik toen heel goed, maar in de praktijk raakte ik een beetje in paniek. Ik had een soort van black-out. Gelukkig werd ik weer rustig en heb ik geprobeerd het beste ervan te maken. Bij een toets of examen gaat er altijd iets fout bij mij. Toch is het me gelukt. Ik heb overal een 8 op gehaald. Mijn theorie-examens waren voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen. Engels was heel lastig, maar gelukkig staan er alleen maar voldoendes op mijn cijferlijst.”

Nieuwe uitdaging
Met een prachtig vmbo BB-diploma op zak is Dewi klaar voor een volgende uitdaging. “Volgend schooljaar begin ik met de mbo-opleiding helpende zorg & welzijn niveau 2 op het Alfa-college. Uiteindelijk wil ik ambulanceverpleegkundige worden, dus ik heb nog wel wat te studeren. Ik heb er heel veel zin in! Maar eerst lekker genieten van de vakantie.”

Geef een reactie