Hoogeveen – Afdeling Hoogeveen e.o. nodigt u van harte uit voor haar afdelingsavond op: dinsdag 3 oktober 2017 Het onderwerp zal worden verzorgd door De heer. L. (Lion) Tokkie:

“Joods Hoogeveen en de Joodse werkkampen Nederland in 1942.”
De bijeenkomst is in een der zalen van de Goede Herderkerk, Middenweg 14 7906 LL Hoogeveen (ingang via parkeerplaats Lomanlaan) aanvang 19.45 uur. Deze avond zal het gedenken van het deporteren van de Joodse gemeenschap uit Hoogeveen en de omliggende werkkampen 75 jaar na dato centraal staan.

Hoogeveen lag als een spin in het web omgeven door een achttal werkkampen; Molensloot, de Linde, Echten, Ruinen, Gijselte, Geesbrug, Kremboong en Stuifzand. Zij waren onderdeel van het werkkampen systeem van de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Totaal meer dan vijftig stuks in heel Nederland in 1942.Op 2 oktober 1942 zijn een groot aantal Joden uit Hoogeveen opgeroepen en afgevoerd naar Westerbork. Waarom specifiek Hoogeveen en waarom de transporten op die datum? De lezing geeft het antwoord wat de Joodse Werkkampen en de deportatie op 2 oktober 1942 gemeen hebben. Lion Tokkie werd in zijn onderzoek bijgestaan door enkele historici van de Historische Vereniging Die Luyden van ‘t Hooge Veene, die zich al vele jaren bezighouden met de geschiedenis van de Hoogeveense Joodse gemeenschap.

De lezing van 3 oktober, een herdenkingswandeling van 2 oktober en een al gehouden moment van herdenking waarop de namen van de overledenen zijn gelezen, zijn en worden georganiseerd en/of ondersteund door: Stichting Ner Tamied, Genootschap Nederland Israël, Christelijke Gereformeerde Kerk Hoogeveen, Historische Vereniging Die Luyden van ‘t Hooge Veene, Albert ten Heuvelfonds, Werkgroep Hoogeveen van het Huus van de Taol, het Nederlandse Bazuincentrum en de Stichting Herdenkingsstenen Hoogeveen.