Hoogeveen – Dit jaar is het acht keer Hoogeveense Superzaterdag in het centrum van Hoogeveen.

plantjes-markt-hgv-06-1 Huidige ontwikkelingen zoals meer leegstand en omzetdaling vragen om een creatieve aanpak om meer bezoekers naar het centrum te trekken én langer in het centrum te houden. Gemeente en de Stichting Centrummanagement hebben daarom samen – in opdracht van de gemeenteraad – een plan gemaakt voor de Hoogeveense Superzaterdag.

Hoogeveense superzaterdag
Elke Superzaterdag krijgt een aansprekend thema en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is er van alles te doen in het stadscentrum. Kees Raven, voorzitter Stichting Centrummanagement: ‘De activiteiten op de Hoogeveense Superzaterdagen moeten meer inkomsten opleveren voor de Hoogeveense ondernemer. De winkels in het centrum zijn tot 21.00 uur uur open. Voor elke Superzaterdag komt er een bruisend avondprogramma. De eerste Superzaterdag is op zaterdag 28 mei, het thema is dan Hoogeveen Modestad, een fantastisch mode-en lifestyle-event met de grootste catwalk van Nederland!’

Één Superzaterdag basisvergunning
De gemeente verleent één Superzaterdag basisvergunning voor de acht Superzaterdagen samen. Geen terrasbeperking is een element in deze vergunning. Wethouder Hiemstra: ‘Met deze vergunning die voor alle Superzaterdagen geldt, willen we het de organisatie en ondernemers zo makkelijk mogelijk maken en alle ruimte geven voor initiatieven.’
Daarnaast mogen leegstaande gebouwen op Superzaterdag tijdelijk voor een andere functie gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan een pop-up store.

Minimaal één spraakmakend evenement
De organisatie en invulling van de acht Hoogeveense Superzaterdagen is in handen van de Stichting Centrummanagement en de ondernemers. Samen bepalen zij de invulling van de thema’s. Per Superzaterdag komt er minimaal één spraakmakend, onderscheidend en bijzonder evenement wat veel publiek trekt (bijvoorbeeld een recordpoging).

Extra sfeer in centrum
Gemeente en Centrummanagement gaan in het voorjaar en de zomerperiode extra sfeer in het centrum aanbrengen, bijvoorbeeld door de kabels van de feestverlichting te versieren.

Gratis kinderopvang en boodschappenservice
Centrummanagement onderzoekt in samenwerking met het Alfa college de mogelijkheid om iedere Superzaterdag gratis kinderopvang en een boodschappenservice te organiseren. Het plan is om een leegstaand pand in het centrum hiervoor te gebruiken.

Samen voor een vitaal stadscentrum
Gemeente en Centrummanagement werken actief samen om het centrum van Hoogeveen economisch sterk te houden voor de toekomst. Samen met deskundigen van het landelijke retailplatform De Nieuwe Winkelstraat is een actieplan opgesteld. Superzaterdag maakt onderdeel uit van dit actieplan en wordt dit jaar als pilot uitgevoerd. Na dit jaar wordt een evaluatie gehouden. De totale kosten voor acht Superzaterdagen bedragen € 120.000. Gemeente en ondernemers betalen beide € 60.000. De organisatie van de acht Superzaterdagen is in handen van Centrummanagement.

Door Henk Boer

Geef een reactie