Hoogeveen – Op verschillende plaatsen in de gemeente is op woensdag 4 mei de Dodenherdenking. Dan worden alle Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

dodenherdenking-hgv (20)-1

Raadhuisplein
Om 19.05 uur houdt wethouder Jan Steenbergen een toespraak voor het Raadhuis. Daarna worden bloemen en kransen gelegd bij het monument op het Raadhuisplein. Om 19.15 uur begint een stille tocht die naar het monument voor omgekomen Hoogeveense Joden aan de Schutstraat (bij de voormalige Joodse synagoge) voert. Hier wordt een gedicht voorgedragen. Vervolgens gaat de tocht verder naar het monument op het kerkhof en volgt een omgang langs de oorlogsgraven.

Nieuwlande
In Nieuwlande vertrekt om 19.45 uur een stille tocht vanaf de school De Hoeksteen naar het Verzetsmonument en het Yad Vashem monument, waar bloemen en kransen worden gelegd. Wethouder Anno Wietze Hiemstra houdt hier een toespraak en kinderen van de basisschool lezen gedichten voor.

Hollandscheveld
Ook in Hollandscheveld is een dodenherdenking. Vanaf 18.30 uur is er in de Hervormde Kerk een herdenkingsbijeenkomst van de Gemeenschap van Kerken. Burgemeester Karel Loohuis houdt hier een toespraak. Wie de dienst niet bij wil wonen wordt verzocht om uiterlijk 19.15 uur aanwezig te zijn bij het monument op de Brink.

Herdenkingsconcert Nederlands Bachacademie
Op 4 mei is er een herdenkingsconcert in de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen. De Nederlandse Bachacademie voert het Requiem van Mozart uit. Solisten zijn Sinje Kiel, Ben Brunt, Netty Otter en Henk Gunneman. Het concert begint om 21.00 uur. Kaarten zijn te koop via de website.

Bron: Gemeente Hoogeveen

Door Henk Boer

Geef een reactie