Hoogeveen – Op verschillende plaatsen in de gemeente is op maandag 4 mei de Dodenherdenking. Dan worden alle Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.doden-herdenking-hgv (2)

Raadhuisplein
Om 19.05 uur houdt burgemeester Karel Loohuis een toespraak voor het Raadhuis. Daarna worden bloemen en kransen gelegd bij het monument op het Raadhuisplein. Om 19.15 uur begint een stille tocht die naar het monument voor omgekomen Hoogeveense Joden aan de Schutstraat (bij de voormalige Joodse synagoge) voert. Daar worden ook bloemen gelegd. Vervolgens gaat de tocht verder naar het monument op het kerkhof en volgt een omgang langs de oorlogsgraven.

Nieuwlande
In Nieuwlande vertrekt om 19.45 uur een stille tocht vanaf de school De Hoeksteen naar het Verzetsmonument en het Yad Vahem monument, waar bloemen en kransen worden gelegd. Wethouder Gert Vos houdt hier een toespraak en kinderen van de basisschool lezen gedichten voor.

Hollandscheveld
Ook in Hollandscheveld is een dodenherdenking. Vanaf 17.45 uur is er in de Remonstrantse Kerk een herdenkingsbijeenkomst van de Gemeenschap van Kerken. Raadslid Erwin Slomp vertegenwoordigt daar het gemeentebestuur.

Het herdenkingsconcert van de Stichting Klassieke Muziek Drenthe in de Hoofdstraatkerk, dat om 21.00 uur begint, wordt bijgewoond door burgemeester Loohuis.

Door Henk Boer

Geef een reactie