Herdenkingen

Dodenherdenking op verschillende plekken in de gemeente Hoogeveen

HOOGEVEEN – Op verschillende plaatsen in de gemeente is op donderdag 4 mei de Dodenherdenking. Dan worden alle Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Op verschillende plekken in de gemeente zullen leden van het college een toespraak houden.

foto de Hoogevener 2016©

RAADHUISPLEIN HOOGEVEEN Om 19.05 uur houdt wethouder Gert Vos een toespraak voor het Raadhuis. Daarna worden bloemen en kransen gelegd bij het monument op het Raadhuisplein. Om 19.15 uur begint een stille tocht die naar het monument voor omgekomen Hoogeveense Joden aan de Schutstraat (bij de voormalige Joodse synagoge) voert. Hier wordt een gedicht voorgedragen. Vervolgens gaat de tocht verder naar het monument op het kerkhof en volgt een omgang langs de oorlogsgraven.

HOLLANDSCHEVELD Ook in Hollandscheveld is een dodenherdenking. Vanaf 18.30 uur is er in de Hervormde Kerk een herdenkingsbijeenkomst van de Gemeenschap van Kerken. Wie de dienst niet bij wil wonen wordt verzocht om uiterlijk 19.15 uur aanwezig te zijn bij het monument op de Brink. Wethouder Jan Steenbergen houdt hier een toespraak waarna bloemen en kransen worden gelegd. Daarna volgt een stille tocht naar de begraafplaats voor officiële herdenking onder begeleiding van trommelspelers van Juliana de Bazuin. De tocht over de over begraafplaats leidt langs graven van oorlogsslachtoffers (gemarkeerd met lantaarns) en eindigt bij de graven van de omgekomen geallieerde piloten.

NIEUWLANDE In Nieuwlande vertrekt om 19.45 uur een stille tocht vanaf de school De Hoeksteen naar het Verzetsmonument en het Yad Vashem monument, waar bloemen en kransen worden gelegd. Burgemeester Loohuis houdt hier een toespraak en kinderen van de basisschool lezen gedichten voor. Na afloop zal de tocht eindigen bij MFC De Opsteker.

Hoogte punten

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

Geef een reactie