HOOGEVEEN – Afgelopen maandag werd Jantje Kamphuis uit de Maaier in Hoogeveen 100 jaar. Burgemeester Loohuis kwam haar daarom feliciteren. Jantje Aaltje Kamphuis geboren te Noorddijk ( Groningen) op 6 september 1921 De tweede in rij van 4 kinderen. Tantie (oftewel Tante Jantje) was de oudste dochter. Ze had twee broers en één zus.

Tantie is getogen in Engelbert op de boerderij. Tot eind jaren zestig was dit gemengd; akkerbouw en veeteelt Toen Tantie 13 jaar oud was kwam er nog een broertje. Tantie werd geacht voor Hendrik (roepnaam Henk) te zorgen. Dus voor Tantie geen verdere opleiding. Verder hielp ze daar waar binnen de familie kinderen werden geboren. Tantie is zeer zorgzaam.

Op 24 januari 1961 (bijna 40 jaar later) behaalde Tantie alsnog het diploma als Pedicure en was werkzaam bij Rozet in Hoogeveen. Doordeweeks woonde ze op kamers en in het weekend ging ze naar huis.

Tantie kreeg de kans om zich te verbeteren qua baan. Ze ging aan de slag bij de familie Hendriksen en werkte daar als cheffin in de lingeriezaak Livera. Op haar 70e stopte Tantie met het werken en ging verhuizen naar de Zaaier waar ze nu nog steeds woont. Tantie wordt binnen de familie gezien als een tweede moeder en heeft een bindende factor binnen de familie. Dit werd stukken minder toen ze haar auto moest inleveren naar een ziekbed. Verder heeft ze thuiszorg en worden er maaltijden bezorgd door slager.

Door: André Weima

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: