DRENTHE – Met Jeep’s, motoren, vrachtwagens en pantserwagens rijdt in april een bonte stoet van meer dan zeventig historische (leger) voertuigen over de historische route die de bevrijders ook in april 1945 reden. De organisatie is in handen van Keep Them Rolling, de regio Noord.

Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. Al maandenlang wordt er aan een tiendaags programma gewerkt waarbij de tour verschillende Drentse steden en dorpen aandoet. Terwijl er op de ene plek aandacht is voor herdenken, zo zullen er ook nog een aantal nieuwe monumenten worden onthuld, is er op andere plekken alle ruimte voor een ouderwets bevrijdingsfeest. Tussen 3 en 12 april wordt er letterlijk in verschillende bivakken geleefd en dagelijks een route door de provincie afgelegd.

Keep Them Rolling
De vereniging Keep Them Rolling, KTR, is een vereniging tot instandhouding van historische militaire voertuigen uit de periode 1939- 1945. De naam Keep Them Rolling, letterlijk “Hou Ze Rollend”, is ook een kreet uit de Tweede Wereldoorlog. Grote hoeveelheden munitie en materiaal moest over grote afstanden door vrachtwagens van Normandië naar het front worden gebracht en iedere vrachtwagen was hierbij van belang. Daarom werd dit op borden langs de route aangegeven, ‘Keep Them Rolling’.

KTR is in 1978 opgericht door een aantal enthousiaste eigenaren van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De vereniging is inmiddels uitgegroeid tot zo’n duizend leden en donateurs, uit alle lagen van de bevolking, in binnen en buitenland. De voertuigen zijn allemaal privé eigendom en worden door de leden zelf in originele staat gerestaureerd en onderhouden. Deelnemers aan de ‘Drenthe Liberty Tour 2020’ komen uit heel Nederland en zelfs uit Engeland.

De doelstelling is, naast het in stand houden van de voertuigen, het educatieve karakter van; ‘Herinneren, Herdenken en Vieren’ van de bevrijding, en dit door te geven aan de jongere generatie zodat men beseft hoeveel offers er zijn gebracht voor de vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend! De ‘Drenthe Liberty Tour’ start op 3 april in Coevorden en eindigt op 12 april in Westerbork.
Kijk voor het laatste nieuws op: www.drenthelibertytour2020.nl of de facebook pagina van het evenement: Drenthe liberty tour 2020.

Door Henk Boer

Geef een reactie