Cultuur

Drentse ochtend met jan Germs, duo Karst en meer in De Tamboer

Hoogeveen – Zondag 11 februari organiseren Theater De Tamboer en de Vrienden van De Tamboer voor de derde maal een Drentse Ochtend. Vanaf 09.30 uur kunnen bezoekers genieten van een gevarieerd programma met Drentse artiesten, koffie/thee met Drentse koek en krentenwegge én de Drentse klederdracht waarin alles wordt geserveerd.

Op het programma staan Huus van de Taol directeur Jan Germs, Rederijkerskamer Borger met Vrömde Vogel, Duo Karst en Annemiek Goelema. Kaarten reserveren kan via www.detamboer.nl, telefonisch op 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Programma Jan Germs houdt zich als directeur van het Huus van de Taol volop bezig met taal. Vandaag leest hij verhalen voor in zijn moedertaal: het dialect van Odoorn, voor iedereen goed verstaanbaar. In 1951 schreef Hans Heyting voor Rederijkerskamer Borger het toneelstuk De Vrömde Vogel. Als eerbetoon aan de schrijver die in 1918 werd geboren én ter ere van het 150-jarig bestaan van de Rederiekers in 2016, schreef Tineke Endema de eenakter Vrömde Vogel. “Over een vogelie uut Afrika die de Drentse Hondsrug hef uutkeuzen as zien neie standplaots”.

Al meer dan 35 jaar treedt duo Karst door het hele land op met een Drents talig cabaretprogramma en zijn daarmee een veel gevraagd muzikaal streektaal-duo. Liefhebbers van streektaal muziek zullen zeker nummers als ‘Vlinder’, ‘Ik stao op wacht’ en ‘Het vuult zo warm as ik Drents heur’ kennen. Het streektaalprogramma bestaat voor het grootste deel uit zelfgeschreven liedjes waarbij Jannie voor de meeste teksten tekent en René voor de muziek.

Singer-songwriter Annemiek Goelema is geboren en getogen in Nieuwlande. Sinds haar 30e speelt ze gitaar, een halfjaar later stond ze al zingend op het podium. Met het nummer Trots op mij deed ze mee met het Drents Liedtiesfestival.