HOOGEVEEN – Dinsdag 11 september 1883 arriveerde Vincent van Gogh in Hoogeveen. Hij wilde in Drenthe zijn schilderkunst verbeteren, én hij zocht de wereld van zijn jeugd. We vinden het terug in zijn brieven: “Nu is dat gedeelte van Brabant waar ik bekend ben reeds enorm veranderd door ontginningen en door industrie. (….) En die echte hei schijnt dus in Drenthe nog net zo te bestaan als vroeger de Brabantse was.” “Mijn plan is het in Drenthe een eind ver te brengen met het schilderen, zoodat ik in de termen val voor de Teekenmaatschappij als ik terug kom.” Vincent zocht erkenning en herkenning.

Een kwartet van vier mensen uit verschillende professionele invalshoeken, slaat de handen ineen om te komen tot een dubbelboek. Kees Opmeer schrijft kinderboeken en won al eens de DHV-prijs met een boek over de familie Rahder. Geert Oldenbeuving is wijd en zijd bekend met zijn schilderijen en activiteiten in kunstenaarskringen. Albert Smit is onder meer uitgever en wist met de opmaak van boeken van Kees de aandacht te krijgen. Albert Metselaar heeft als historicus het onderzoek op tal van thema’s een duw weten te geven, waaronder dat naar Vincent van Gogh in Hoogeveen en omstreken.

In het dubbelboek is één zijde een kinderboek, waarin vanuit een echt bestaan hebbend kind het verhaal van Vincent van Gogh in Hoogeveen en omstreken wordt uitgelicht. Geert Oldenbeuving zorgt voor de illustraties. Een boek voor kinderen over Vincent is overigens zeldzaam. Je draait het boek om, en Albert Metselaar neemt mensen mee in een geschiedenisboek, met volop ruimte voor hoe we in Hoogeveen en omstreken creatief met Vincent zijn omgegaan. Een begeleidende rol is er voor Albert Smit.

Het creatieve kwartet nodigt u uit om op zaterdag 11 maart bij hen te zijn in boekhandel Pet in de Hoofdstraat te Hoogeveen. Ze zijn er van 13.00-14.00 uur. Maak kennis met de illustraties. Kom zelf of met de kinderen om 13.30 erbij als Kees Opmeer voorleest uit zijn werk. En teken alvast in op het boek. Van 11 maart tot september is het boek bij Pet alvast te bestellen en voor iedereen die vooraf intekent is er straks een prachtige verrassing. Het boek zal verschijnen op 9 september.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: