Hoogeveen, Duizenden Hoogeveners (en gasten) verzamelden zich vanmiddag voor het gemeentehuis van Hoogeveen om Vivianne Miedema te huldigen. De spits van het Nederlandse Vrouwenvoetbalelftal genoot, net als het toegestroomde publiek, van het enorme spektakel dat door de gemeente was georganiseerd voor de voormalig Hoogeveense.

Al om drie uur verzamelden de eerste, veelal in oranje geklede supporters zich om vooral niets te missen. De achtjarige Floor die zelf ook voetbalt:”Ik kom speciaal voor Vivianne Miedema. En als ik later groot ben wil ik ook bij het Nederlands Elftal.” En dat tekent wat de Oranje Leeuwinnen hebben losgemaakt in Nederland, maar zeer zeker ook in Hoogeveen waar Vivianne eerst bij VV de Weide en later bij HZVV voetbalde. Met de jongens, dat wel.

Miedema zelf zit op dit moment nog in het gemeentehuis waar De Hoogevener haar sprak en een interview afnam met de sympathieke, nuchtere Arsenal speelster. “Ik besef me eigenlijk nog steeds niet wat er allemaal gebeurt, Wel was het prachtig, de volle stadions, de huldiging in Utrecht en nu weer in Hoogeveen.” Over het op de kaart zetten van het vrouwenvoetbal en wat er nu moet gebeuren om dit succes een vervolg te geven is Miedema duidelijk; “Er moet meer energie én vooral geld in gepompt worden.” Vivianne heeft net haar contract bij Bayern München uitgediend en begint volgende week bij het Londense Arsenal: “Vakantie zit er niet in, ik heb net woonruimte en de trainingen beginnen al bijna”. “Wel leuk hoor, zowel van Bayern als van Arsenal heb ik berichtjes gekregen nadat we het EK hebben gewonnen.”

Heb je veel moeten opgeven voor wat je nu hebt bereikt? “Ja, dat weten eigenlijk alleen topsporters hoeveel. Het is hard en veel werken, en doorzetten. Maar het is het wel allemaal waard!” aldus de spontane jonge vrouw. Ze heeft natuurlijk al een behoorlijk c.v.; jongste voetbalster ooit in de eredivisie (bij Heerenveen), Europees Kampioen bij de dames onder 19, twee keer landskampioen in de Bundesliga. Dus ligt de vraag voor de hand wat ze nog hoopt te bereiken? “Natuurlijk hoop ik met Arsenal ver te komen, maar met het Nederlandse elftal hoop ik zeker nog het wereldkampioenschap te winnen, en de Olympische Spelen is ook echt nog een droom die ik hoop waar te maken.” Wat Hoogeveen dan nog moet? tenslotte ben je al Hoogevener van het jaar geweest. “Tja” zegt ze glimlachend; “dat moet de gemeente maar verzinnen”.

Tips voor voetballende meisjes heeft ze ook nog wel: “Ik voetbalde buiten, op het voetbalveld, met de jongens mee. Je moet gewoon heel veel met de bal spelen, oefenen en vooral véél spelen en er plezier in hebben.”

Buiten is het ondertussen één grote oranje mensenmassa met oranje vlaggetjes, shirts en petjes die bezig gehouden worden door D.J. Hans Hooijer die de mensenmassa flink aan het hossen krijgt. De stemming komt er nog meer in als de Dikdakkers gaan zingen, maar pas als de hoofdrolspeelster van het afgelopen EK, Vivianne het podium opkomt gaat er een gejuich en applaus op waarbij menigeen het kippenvel op de huid voelde. Jong en oud staan te schreeuwen en joelen voor de 21-jarige voetbalster.

Dan nodigt sportverslaggeefster Karin Mulder van RTV Drenthe eerst vertegenwoordigers van VV De Weide en HZVV op het podium die uiteraard lovende woorden spreken, net als Gert Vos, de locoburgemeester van Hoogeveen. Hij vraagt Vivianne om ambassadrice te worden voor “Jong Hoogeveen” en rijkt haar de erepenning van de gemeente uit. Was de oudste ontvangster 115, Miedema werd de jongste Hoogevener ooit die deze erepenning ontving.

Het programma is dan al behoorlijk uitgelopen en voor Hoogeveens trots het podium verlaat schopt ze nog een paar oranje voetballen het publiek in. En, zo kan het ook, Hoogeveens Bekendste Nederlander gaat het podium af, en neemt dan alle tijd om handtekeningen uit te delen. Gelukkig heeft uw verslaggever er al een op een oranje pet, voor zijn nichtje….

Foto’s: Henk Boer, Jan Penninkhof. Camera: Yntze Bosma. Interview en verslag: Met speciale dank aan Alexander van Netten

Door Henk Boer

Geef een reactie