HOOGEVEEN – Burgemeester Karel Loohuis ging vanochtend op bezoek bij het echtpaar Eiromkuy-Manusama dat vandaag precies 60 jaar getrouwd is. Hieronder volgt hun verhaal, opgetekend door Gita Lopulisa.

Na de periode van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indische Leger) zijn de heer en mevrouw Eiromkuy in 1950 naar Nederland gekomen. Zij kenden elkaar toen nog niet. Mevrouw (Coos) Eiromkuy–Manusama verbleef in het kamp Vossenbos nabij Wierden en de heer (Anis) Eiromkuy verbleef in het kamp Finsterwolde.

Een korte tijd verbleef de heer Eiromkuy op kamp CC-polder in het Groningse Finsterwolde. In die tijd vroeg een familielid uit Wierden aan de jonge Eiromkuy of hij al een vriendin had. Dit was niet het geval. Want dit familielid kende een ‘nona manis’ (mooi meisje) die hij aan de jonge vrijgezel wilde koppelen. Het enige wat hij daarvoor moest doen was een brief schrijven en via haar tante Orelia bij deze ‘nona manis’ laten bezorgen. Mevrouw Eiromkuy – Manusama : “Tante Orelia woonde achter ons en kwam met een smoes naar ons huis. Ze maakte eerst een praatje met mijn zus Julia, die aan het koken was. Ze snelde naar mijn kamer en gooide het briefje naar binnen. Toen ik het briefje ontdekte, heb ik het eerst snel verstopt!”. Het was namelijk een streng familielid die de omgang van de jonge Coos met Anis verbood.
De liefde bleek echter sterk en er volgden ontmoetingen in het geheim. De heer Eiromkuy: “Ik had al een bromfiets, dus zij kon mooi bij mij achterop! Hahaha!” Niet lang daarna ontving mevrouw Eiromkuy-Manusama weer een brief voorzien van geld. “Want als het uit de hand dreigde te lopen, kon ik met de trein naar Zwolle waar Anis op mij zou wachten. Ik heb die brief met geld heel lang bij mij gehouden.” De jonge Eiromkuy had er echter alles voor over om de hand van zijn knappe vriendin op gepaste en respectvolle wijze te vragen en had alle voorbereidingen getroffen om haar familie te ontvangen.
Het jonge stel trouwden op 26 juni 1959 en verhuisde naar kamp Beugelen in Staphorst, waar hun eerste zoon Richard in 1960 werd geboren. In 1962 verhuisde het gezin naar de nieuwe woonwijk voor Molukkers in Hoogeveen. Tweede zoon Jessy en dochters Flora en Peggy zagen hier het levenslicht.


“We wonen hier nog steeds met veel plezier en zijn gezegend met onze kinderen, 7 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen”, geeft het stel aan. Samen brengen ze de dagen door met diverse bezigheden en staan nog met regelmaat samen te koken voor hun kinderen en kleinkinderen.

Geef een reactie