Hoogeveen – Mevr. A. van Maanen-Mulder wordt op vrijdag 4 november 100 jaar. De burgemeester gaat haar, namens het college, die dag een bezoek brengen in De Westerkim om haar te feliciteren met dit heuglijke feit. Aaltje Mulder werd als tweede kind, van wat uiteindelijk zeven zouden worden 2 meisjes en 5 jongens, op 4 november 1916 op een kleine boerderij te Schuinesloot geboren.

Later hielp ze mee op de boerderij hielp. Haar vader was ook nog werkzaam als veenarbeider maar er was ook nog tijd om naar school te gaan. Vaak verteld ze vol trots , dat ze als meisje met een kist met een paar honderd eieren op de fiets , die ze naar Slagharen moest brengen, nog nooit een gebroken had .

mevr-a-van-maanen-mulder-02

mevr-a-van-maanen-mulder-03

eft gewoond ook van daaruit ging ze Dinsdags naar de Goede herder Kerk om in een koor te zingen, wat haar lust en leven was, eerst nog op de fiets later met de Taxi ,maar daar is ze op een gegeven moment mee gestopt, omdat soms zelfs als  de taxi in de pauze van het zingen besteld was , deze pas kwam als de kerk al dicht was en ze buiten moest  wachten. Op die leeftijd geen pretje.

Toen Aaltje een jaar of 20 was ging ze in Hilversum in betrekking en werkte bij een Joodse familie in huis en daar had ze het wel naar de zin. Naast haar werk in de betrekking had ze ook nog tijd om haar diploma als naailerares te halen

De oorlog ging ook aan dat  gezin niet voorbij en zij werden , zoals zoveel joodse gezinnen, naar een concentratie kamp afgevoerd en hebben de oorlog niet overleefd.

Aaltje kwam bij een ander gezin in Hilversum in betrekking en is in de Hongerwinter van 1944 naar Schuinesloot gefietst om eten op te halen.

In 1949 kwam te weer bij haar ouders wonen, die net naar Coevorden waren verhuisd. In de ouderlijke huiskamer gaf ze naailes aan vrouwen, die ook de naaikunst wilde leren.

In Coevorden leerde ze ook haar man kennen, hij was een weduwnaar met zeven kinderen, en ze trouwden in 1956 in Coevorden waar ze ook gingen wonen. In Coevorden werden ook haar beide zonen geboren.

In 1960 verhuisde het gezin naar Den Haag , want daar was werk  voor haar man, veel voorspoed heeft ze daar niet gehad, want haar man kwam in 1961 te overlijden. Van de negen kinderen woonde er nog zes thuis, ze had het dan ook niet gemakkelijk om de boel draaiende te houden en het is dus niet verwonderlijk dat ze overspannen werd. Haar twee jongste kinderen kwamen bij haar zus en haar man in huis, die zelf ook twee kinderen had. Aaltje zelf is daar ook een tijd in huis geweest en lag daar zwaar overspannen in bed.

In 1965 verhuisde Aaltje met 4 kinderen, de anderen waren inmiddels uit huis , naar de Nachtegaal in  Hoogeveen, een van de vier kinderen werkten in Den Haag, die was dus alleen weekends thuis en trouwde ook een paar jaar later, niet veel later trouwde ook de tweede en waren ze nog met zijn drieën.

In Hoogeveen heeft ze in 1975 op 59 jarige leeftijd nog haar autorijbewijs gehaald, zodat ze ook met weer en wind haar ouders kon bezoeken die in Hollandscheveld woonden. Van de auto heeft ze niet zolang profijt gehad, want een van haar  zoons heeft er voor gezorgd dat het autootje op de sloop terecht kwam en er  is geen nieuwe gekomen, dus was het weer fietsen

In 1980 verliet de volgende zoon het huis en het heeft tot 1997 geduurd tot de laatste het huis verliet.In 1980 verliet de volgende zoon het huis en het heeft tot 1997 geduurd tot de laatste het huis verliet. Ook in 1997 verhuisde Aaltje naar de Zonnehof waar ze nog 8 jaar heeft gewoond.

Langzamerhand begon de leeftijd toch te tellen en in 2005 is Aaltje naar de Westerkim gegaan, eerst met tegenzin maar toen ze haar kamer zag, die uitzicht had op de rotonde was het goed .

Ze woont er inmiddels 11 jaar met plezier en goede verzorging. En op 4 november viert ze daar haar 100ste verjaardag, een hele mijlpaal.

mevr-a-van-maanen-mulder-04

Geef een reactie