Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen.

HOOGEVEEN – Het is een stormachtige week geweest, maar dat weerhoudt ons niet om mee te gaan met de lichtjesavondwandeling van stadsgids Jan Pol op donderdag 21 december 2023 (de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar). Mijn vriendin heeft vakantie en het lijkt ons leuk om samen deze bijzondere tocht te maken. We geven ons op bij Tourist Info Hoogeveen, die sinds kort in de foyer bij de kassa van theater en congrescentrum De Tamboer zit. We vragen ons af of de wandeling wel doorgaat als het regent. Moeten we dan afbellen of krijgen we een berichtje? We besluiten om het erop te wagen en hopen dat de buienradar gelijk heeft dat het na 17.00 uur droog wordt.

We rijden met de auto naar De Tamboer. De buienradar heeft het goed gezien, want het is inderdaad droog. Er staat wel een koude wind. Mijn vriendin ziet een groep mensen bij de molen staan en vraagt zich af of we daar moeten zijn. Maar volgens de informatie is het verzamelpunt De Tamboer. Gelukkig vinden we een gratis parkeerplek op Parkeerplaats de Markt. Hopelijk blijft dat zo, want dat is wel zo prettig voor De Tamboer en de bezoekers. Jan Pol komt naar ons toe gelopen. We zijn dus op de juiste plek. In De Tamboer is het lekker warm.

Er zijn 10 mensen die zich hebben aangemeld voor de wandeling. De dame achter de kassa heet ons welkom. De rondleiding kost maar 4 euro per persoon. Dat is een koopje voor zo’n leuke avond. Jan Pol geeft ons een korte uitleg over wat we gaan zien en horen. Jan is geboren in Amsterdam, maar woont al lang in Hoogeveen en is een echte kenner van de geschiedenis van de stad. Hij doet veel onderzoek in onder andere het Oud Archief in Hoogeveen. Hij verzorgt ook elke tweede vrijdag van de maand om 14.00 uur een stadswandeling van ongeveer 2 uur door het centrum van Hoogeveen. We zijn benieuwd naar zijn verhalen en gaan met hem mee naar buiten.

Het park Dwingeland is een oase van rust in het centrum van Hoogeveen. We wandelen langs de vijver, waar eenden en zwanen zwemmen. De gids vertelt ons over de geschiedenis van het park, dat ooit een geschenk was van Wessels Boer aan de gemeente. Hij wilde dat het park altijd groen zou blijven en niet bebouwd zou worden. Dat is gelukkig zo gebleven, want het park is een mooie plek om te genieten van de natuur. We zien ook de oude villa van Wessels Boer, die nu een restaurant is.

Daar kunnen we straks een kopje koffie drinken en opwarmen. Het is koud buiten, maar de lampjes in de bomen geven een gezellige sfeer. We lopen verder naar de molen De Zwaluw, die al sinds de 18e eeuw in Hoogeveen staat. De molenaar, Hans Valkenhof, ontvangt ons hartelijk en laat ons zien hoe de molen werkt. Hij vertelt dat hij al veertig jaar molenaar is en dat hij het ambacht graag wil doorgeven aan jonge mensen. Maar dat is niet makkelijk, want het vak vergt veel kennis en vaardigheden. Hij laat ons ook de winkel zien, waar allerlei producten uit de molen te koop zijn.

Ik koop een zakje pannenkoekenmeel, dat lijkt me lekker voor morgen. We klimmen naar de bovenste verdieping van de molen, waar we een prachtig uitzicht hebben over Hoogeveen. Het zicht van de lichtjes van het centrum komen wqeer in zicht, waar we net vandaan komen. Ik zie ook hoe hoog we zijn en ik voel een beetje duizeligheid. Ik heb niet zo’n goed gevoel voor hoogte, dus ik ga snel weer naar beneden. De molenaar zegt dat je daar wel aan moet wennen als je molenaar wilt worden. Dat lijkt me niks voor mij, ik houd liever mijn voeten op de grond. We bedanken de molenaar voor zijn gastvrijheid en gaan weer verder met onze wandeling.

Het park is flink op de schop gegaan en het bruggetje en de muziekkoepel zijn weg. We lopen door het donkere park waar we een enkele wandelaar met hond tegenkomen. Hoewel er veel oud is verdwenen, zijn er in de binnenstad van Hoogeveen knipogen naar het verleden. Het kunstwerk De Spiegelkraan is gebaseerd op een kraan die bij scheepsbouw werd toegepast. De bankjes bij het kunstwerk hebben associaties met het binnenste van een scheepsromp. Zo verwijst de architectuur van hoogbouw “de Stoeke” naar turf. Ik en verder niemand van de deelnemers wist dit.

Een deelnemer legde de associatie met scheepvaart. Het was me ook nooit opgevallen dat de Cascade in Hoogeveen stroomt van noord naar zuid en het water via leiding weer terugstroomt naar het beginpunt. Alleen de jongste in de groep zag dat een fonteintje verwees naar een bijenkorf. Zo’n rondleiding is leerzaam. Na 2 uur arriveren we weer in de verwarmde foyer in De Tamboer. Een geslaagd uitje. We bedanken Jan Pol voor de rondleiding en zullen zeker nog eens op pad met hem gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.