Foto: André Weima

HOOGEVEEN – Op 11 november 1922 werd Aaltje Snippe geboren in ’t Meer te Hollandscheveld. Ze was het eerste kind in het gezin van Hendrik Snippe en Egbertje Marissen. Als kleuter verhuisden ze naar de Pesserdijk in Hoogeveen. Daar groeide ze op met nog drie broers en vijf zussen. Op zes jarige leeftijd ging ze naar de Hervormde school aan ‘t Noord. ’s Morgens lopend heen en ’s middags weer lopend terug.

Als oudste van het drukke gezin met negen kinderen was ‘vrije tijd’ schaars na de schooldag. Zodra ze thuis was, waren binnen en buiten genoeg werkjes die gedaan moesten worden. Zo vertelde ze dat, met name in de oorlogsjaren de mand met verstelgoed nooit leeg was. Na de lagereschooltijd ging ze uit werken, o.a. bij de bonenfabriek, (Aardenburg) en de overhemdenfabriek. Ook heeft zij toen nog een opleiding voor naaister gevolgd. In de oorlogsjaren kreeg ze kennis aan Andries Veuger. In 1948 trouwden ze en gingen inwonen bij zijn ouders in Siberië. Daar hadden ze een klein boerderijtje waar ze samen met hard werken een karig bestaan hadden.

Drie dochters werden er geboren in het gezin Veuger-Snippe. In harmonie groeiden ze op, vader en moeder stonden altijd klaar voor hen. Ook toen ze ouder werden en de schoonzoons intree deden. In de tijd is het gezin, de familie aardig uitgebreid. Ze heeft nu tien klein- en twintig achterkleinkinderen. Ondanks alle goede dingen, werd ook het verdriet haar niet bespaart. In 1983 overleed geheel onverwachts haar man, net 65 jaar oud en in 2014 haar middelste dochter op 61-jarige leeftijd. Ondertussen zijn bijna ook al haar broers en zussen en aanhang overleden, ze heeft nu nog één zus en één zwager.

Na het overlijden van haar man werd het boerderijtje verbouwd tot een dubbel woonhuis en kwam de oudste dochter met haar gezin bij haar wonen. Zo wonen ze nog steeds samen in Siberië. Moeder zelfstandig in haar eigen gedeelte, nog helder en redelijk goed gezond. Een rijke zegen waar ze de Heere God dankbaar voor is, dat ze op deze leeftijd nog zo mag genieten van kinderen, klein- en achterkleinkinderen die allen geregeld op bezoek komen.

Door Henk Boer

Geef een reactie