NK Tegelwippen - 4

HOOGEVEEN – Het lijkt mij een feest voor bij, vlinder en mens. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Met Het is lente! Het is een soort van feest, er hangt iets in de lucht! Vandaag voelt de lente alweer veel frisser dan gisteren toen de tuinstoel tevoorschijn getoverd werd en ik met de neus in de zon nieuwe plannen maakte voor de tuin. En nu, met de jas weer aan, knip ik de gesnoeide takken van leilinde in stukjes. Ondertussen kijk ik naar de planten die klaar staan om de grond in te gaan. Als je een tegel uit de bestrating haalt dan moet er iets nieuws voor terugkomen. En daar zijn deze planten voor. Nu nog allemaal jong en klein en straks hopelijk allemaal in volle bloei en het liefst met veel gefladder en gezoem erbij. Kleine stukjes groen als een oase in onze versteende omgeving. Met de stenen die vrijkomen kun je spelen, ze kunnen hergebruikt worden. Met een steen kun je stapelen, een muurtje maken of een spiraaltuintje wat weer heel handig is als je weinig ruimte hebt in de tuin maar wel allerlei kruiden zou willen planten en opkweken.
Het 21 maart, de Lente is begonnen en zo ook het NK-Tegelwippen. In Hoogeveen gaan we strijden tegen Meppel, Steenwijk, de Wolden, Midden-Drenthe en Westerveld. En met strijden moet je niet gelijk denken aan een getegelde opstand. Maar wel aan een enorme hoeveelheid tegels en stenen die uit de tuinen verdwijnen om ruimte te maken voor meer groen. Hoe meer stenen er in een gemeente verzameld worden, hoe hoger de kans dat jouw gemeente met de eer gaat strijken.

Weet je hoe laat het is? Het is biodiverstijd!

En dan is het dus echt de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zoals al eerder geschreven, een tegel uit de grond wippen is nog niet zo’n grote klus, maar wat dan? Eerst zorgen voor een gezonde bodem. Dat is het halve werk. En dat eens aan de slag met de subsidieregeling voor vergroening van de eigen leefomgeving die ook in onze gemeente op 1 maart van start is gegaan. Ik kan me dan voorstellen dat je het niet helemaal weet. Je wilt wel, maar waar ga je beginnen. Voor vragen over alles wat hiermee te maken heeft kun je terecht bij IVN. Deze Klimaatburgemeester wil graag aan de slag en het liefst samen met jullie. Het is namelijk hoogste tijd en nog leuk ook.

Tekst: Grietje Loof 
Illustratie: Marjan van Nuland

de volgende tips:

  1. Bedenk een plan om tegels te wippen. Waar en hoeveel. Maak het inzichtelijk.
  2. En vergeet niet je gewipte tegels door te geven voor het NK Tegelwippen.
  3. Zorg voor een goede bodem, als de tegels eruit zijn.
  4. Plant inheems, biologisch en bloeiend! Helaas is het in Nederland nog steeds gebruikelijk om planten te kweken met gif. Wat dus de bij en vlinder niet ten goede komt.
  5. Maak fouten en leer ervan! Lukt iets niet kijk dan naar de omgeving van de plant. Waar kan het aan liggen. De plant heeft meestal kracht genoeg.
  6. Begin Klein…… droom groot. Of moet dat bovenaan staan?
  7. Deel zaadjes en plantjes. We hebben in Hoogeveen twee Bijbliotheken staan. Eentje in het Park Dwingeland en eentje in het Steenbergerpark. Ze zijn na de schade van oud nieuw weer in ere hersteld en dat is echt de plek waar je de plantjes die te veel zijn in jouw tuin terecht kunnen. Voor andere tuinen. Ook de zaadjes kunnen daar gedeeld worden. Schrijf vooral op de aangeboden planten/zaadjes wat het is.
  8. De tegels/ stenen uit de tuin. Leuk, dit NK-tegelwippen, maar wat doe je met al die stenen. Je kunt stapelen, een muurtje maken voor insecten of een spiraaltuintje om allerlei kruiden te kweken. De steen eruit betekent niet direct dat je met stenen gaat slepen maar misschien kun je er ook mee bouwen.
  9. Weet je het niet, ga vragen. Bijvoorbeeld bij https://www.sprinklr.co/ of https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen

Of vraag Grietje, ik help je graag verder.

Door Henk Boer

Geef een reactie