HOLLANDSCHEVELD – Het begon allemaal op 2e Paasdag. Toen wij – de kleinkinderen – vroeger klein waren gingen we met Pasen eieren zoeken in de tuin en kregen we na afloop van opa en oma een Paasbuul met mandarijntjes, paaseitjes en een chocoladepaashaas. Maar in 1960 stond Pasen niet in het teken van eieren zoeken. Dit was de dag dat opa en oma elkaar hebben ontmoet. Ze kenden elkaar al van gezicht uit het dorp (Hollandscheveld), maar daar was het tot dan toe ook bij gebleven.

Die 2e Paasdag was er in Zuidwolde kermis en kon je dansen in een zaaltje. De vonk sloeg over en sindsdien is het vuurtje nooit meer gedoofd. Twee jaar later trouwden ze op 21 februari 1962, vandaag al 60 jaar geleden. Oma was op dat moment al zwanger van Jan, hun oudste zoon. Het was een kleine bruiloft, met alleen een receptie. Daarentegen droeg oma wel een prachtige jurk en was opa even knap als altijd.

Vier jaar lang hebben zij bij opa’s ouders in Hollandscheveld boven op de eerste verdieping gewoond, vervolgens zijn ze verhuisd naar het Zuideropgaande en daar wonen ze nog steeds. Er volgden nog twee kinderen, Peter en Karin. Met het gezin hebben zij vele zomervakanties doorgebracht op de camping in Zeeland. Toen alle kinderen waren uitgevlogen gingen ze voor de vakanties iets verder van huis: Duitsland en Oostenrijk werden elk jaar getrakteerd op een bezoekje. Inmiddels hebben opa en oma ook vijf kleinkinderen.

Vandaag heb ik (Merel) toevallig nog met oma gebeld, dat doen we bijna elke dag trouwens. Ik vroeg haar wat voor kleren ze op hun trouwdag aan ging trekken. “Als de burgemeester komt een jurkje en anders een mooie zwarte pantalon, maar ik weet niet of hij komt. Ik heb nog niks gehoord.” was haar antwoord. Ik vroeg haar voor de zekerheid ook nog even naar die 2e Paasdag in 1960 waarop ze gauw terug vroeg “Waarom vraag je dit allemaal? We hoeven niet in de krant hoor!”. Nou ja, nu staan jullie toch in de krant. Dit diamantenhuwelijk konden we niet onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan. Proost, op jarenlange liefde!

Door Henk Boer

Geef een reactie