Door: Michel Stempher
Hoogeveen – Het eerste tiental van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen WSDV Wageningen met 9-11 verloren. Het is voor de tweede keer op rij dat de Hoogeveners een wedstrijd met deze kleinst mogelijke marge verliezen.

img_7785

Zainal Palmans opende het bal namens de thuisploeg, maar de vicewereldkampioen Jan Groenendijk en Jesse van Beek bezorgden de Wageningers alsnog de overwinning. Het tweede heeft met 10-10 gelijkgespeeld tegen OG Drachten en het derde verloor, evenals het eerste, met het kleinst mogelijke verschil van DEZ Laren.

Rick Hakvoort gebruikte zoals gewoonlijk erg weinig tijd. Jannes Kromhout bleef rustig en hij leek Hakvoort beetje bij beetje de afgrond in te duwen. Hakvoort had ondanks zijn tijdsverbruik goed gerekend en speelde vrij eenvoudig richting remise. Nick Waterink speelde een scherpe opening tegen Marcel Monteba. In het middenspel kozen beide spelers eieren voor hun geld met een snelle remise tot gevolg. Zainal Palmans hanteerde een sterke centrumstrategie. Ester van Muijen probeerde dit centrum te omsingeling, maar tot een serieuze omsingeling kwam het eigenlijk nooit. In het afspel, waarin het centrum compleet was doorgeslagen, maakte Zainal Palmans geen fout meer. (4-2 MTB)

img_7790 img_7792

Maikel Palmans speelde tegen de talentcoach van de Koninklijke Nederlandse Dambond: Rik Keurentjes. Keurentjes bouwde tot tweemaal aan toe een reusachtig centrum op, maar Maikel Palmans speelde dit sterk tegen. Op het moment de stand vervlakte, was remise de enige logische uitkomst. Joël Palmans kwam ogenschijnlijk slechter uit de opening tegen Fred Ivens. Joël Palmans was echter bij de les en speelde een reeks sterke zetten. Het optische voordeel van Ivens was helemaal verdampt toen Joël Palmans sterk op het kerkhofveld ging staan. Ivens offerde een schijf om door te breken, maar aangezien Joël Palmans ook zou doorbreken, werd tot remise besloten. Antoine Koster treft het niet dit seizoen. Ditmaal mocht hij het opnemen tegen niemand minder dan Jan Groenendijk. Groenendijk is vorig jaar tweede geworden op het wereldkampioenschap en van 3-18 december dit jaar speelt hij een match om de wereldtitel tegen Roel Boomstra. Ondanks dit gegeven bleef Koster nog aardig lang in de wedstrijd. Pas toen Koster een ietwat passieve afwikkeling nam, kwam Groenendijk duidelijk in het voordeel te staan. Dit voordeel bouwde het Wageningse achttienjarige toptalent, voor zover nog over een talent gesproken mag worden natuurlijk, vakkundig uit tot winst. Bé Eggens, invaller voor Natalia Sadowska, speelde tegen Matthias de Kruijf. De Kruijf zette het complete centrum van Eggens in de tang, waardoor Eggens leek te verliezen. Eggens had echter nog een offer in petto, waarmee hij remise forceerde. (7-7)

Met nog drie partijen te gaan was alles mogelijk. Michel Stempher trof in Heike Verheul de Nederlands kampioen bij de vrouwen. Na een vlakke opening, was het Stempher die in het middenspel geduldig terreinvoordeel boekte. Op het moment Stempher alle strategische velden bezat, brak het moment aan om het eindspel uit te zoeken. Stempher koos de variant die hem een eindspel met twee plusschijven opleverde, maar Verheul toonde aan dat deze variant remise is. Een andere variant zou wel winst hebben opgeleverd. Klaas Hendrik Leijenaar leek lange tijd aan de leiding te gaan tegen Jesse van Beek. Een uiterste winstpoging was echter te veel van het goede, waarna Leijenaar zich genoodzaakt zag te offeren. Leijenaar toverde nog een nadelig 4-om-2 eindspel uit de hoge hoed, maar toen Leijenaar naar het verkeerde veld liep, maakte Van Beek het onmiddellijk af. Maarten Wichgers kwam erg ongemakkelijk te staan tegen Wieger Wesselink. Wichgers bleef echter goede zetten spelen in een zeer gewaagde omsingeling. Wesselink perste er nog wel een licht voordelig eindspel uit, maar Wichgers raakte niet van slag hierdoor. (9-11 WSDV)

Mede dankzij deze behoorlijk zure nederlaag staat de grootmacht van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) nog steeds onderaan met een puntentotaal van nul. Over twee weken wacht de zware uitwedstrijd in en tegen Westerhaar. Het tweede neemt het dan op Heerenveen en het derde mag naar het derde van Hijken.

Door Henk Boer

Geef een reactie