Hoogeveen – Het eerste tiental van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft de naaste concurrent, Damcombinatie Fryslân, met 14-6 afgedroogd.

Eerste damteam  (2) Dankzij deze overwinning staat MTB met nog één wedstrijd te gaan twee punten los in combinatie met een veel beter bordpuntensaldo. Alleen een horrorscenario kan het kampioenschap met directe promotie naar de felbegeerde ereklasse nog in de weg staan.
Door Michel Stempher

MTB begon de wedstrijd ontzettend goed en na drie uur spelen stond de ploeg al 6-0 voor. Rick Hakvoort boekte een zeer knappe overwinning op Gerlof Kolk. Een ‘stille zet’ lag ten grondslag aan de overwinning. Klaas Hendrik Leijenaar was niet veel later de tweede winnaar van MTB. Douwe Edelenbos had geen antwoord op het sterke positiespel van de Hoogeveense teamtopscorer. Joël Palmans maakte het trio compleet door de zeer taaie Hans Zondervan naar huis te sturen met een nederlaag. Joël maakte dankbaar gebruik van een hangende schijf van zijn tegenstander. (6-0)

Michel Stempher speelde een sterke partij tegen Tjalling Goedemoed, een ervaren damtrainer die al meerdere boeken heeft geschreven. Goedemoed verdedigde zich echter kranig in een zeer slecht eindspel en pakte dan ook remise. Maikel Palmans vond in Sjoerd Huitema een speler die erg weinig toegaf: remise. Natalia Sadowska bereikte een stuk meer tegen Willem Leijenaar, maar de Poolse grootmeester bij de vrouwen overzag een stijlvol dubbeloffer van Leijenaar. Hierna moest Natalia (met succes) nog alle zeilen bijzetten voor een punt. Maarten Wichgers was de laatste speler in het rijtje remises. In het late middenspel miste Maarten een zeer kansrijke voortzetting tegen Wytze Sytsma. Het gevolg hiervan was dat de vrede snel getekend kon worden. (10-4)

Nick Waterink lijkt zijn draai volledig te hebben gevonden in het tiental. De toch niet zwakke Bastiaan Hollander werd na een onoplettendheid compleet overspeeld door het jonkie van MTB. Nick maakte in de afwerking geen fouten meer. Zainal Palmans kreeg een opening op het bord die hij zeer goed had voorbereid. Teake Kooistra, iemand die de voorgaande twee duels tegen Zainal had gewonnen, werd compleet zoek gespeeld en moest lijdend toezien hoe Zainal de winst naar zich toetrok in het eindspel. Piet Leijenaar deed als laatst nog wel iets terug voor de gasten door Antoine Koster te verslaan, maar dit resultaat deed er verder niet meer toe. (14-6)

M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft in de laatste ronde, zaterdag 27 februari te Nijverdal, genoeg aan zeven bordpunten om kampioen te worden. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de enig overgebleven concurrent, Damgenootschap Het Noorden, hun wedstrijd met 20-0 moet winnen. De kans dat MTB de titel nog uit handen geeft, is daarmee te verwaarlozen.

Door Henk Boer

Geef een reactie