Elim – Stichting Elim Vitaal & Actief organiseert een lezing door Henk Dekker in de bibliotheek ’t Vonder. De toegang is gratis. Opgave vooraf is wenselijk. Deze lezing wordt bij voldoende aanmeldingen gehouden op een zaterdagmorgen van 10:30 tot 11:30 uur in ’t Vonder aan de Carstensdijk te Elim.

foto: eigen foto ©

Het verhaal dat Henk te vertellen heeft is chronologisch opgezet. Hij gaat hierbij in grote stappen terugkijken tot de ijstijd. Hij verteld over de eindmorene van Lutten, de zijmorene van de Hondsrug en vervolgens over het Drentse Hoogland.

Ook de De Westrug van Linde, Zuidwolde en Ten Arlo komen aan bod. Tussen deze gebieden is de zogenaamde badkuip ontstaan. “Het is niet echt een goed woord, maar kan tot op heden nog geen beter woord vinden (misschien komen er die morgen betere benamingen naar boven)”? Ook de ontginning van het gebied van Hoogeveen en Lutten wordt besproken. Er worden videobeelden getoond over de weidevogels, die gemaakt zijn door Rein Schonewille. Na de film komt het onderwerp “ het dichten van het Zuideropgaande en de omliggende wieken en sloten en welke gevolgen dit heeft gehad in de natuur van onze omgeving”. Het gevolg van deze dempingen is namelijk dat er nauwelijks nog weidevogels, bijen, vlinders en andere insecten voorkomen in de omgeving van Elim, Hollandscheveld, Hoogeveen, Alteveer en Kerkenveld.

Uiteraard is niet alleen het dempen van deze gebieden de oorzaken van het uitsterven van deze dieren, maar ook het creëren van de strakke biljardlaken(*) weilanden door gebruik te maken van pesticiden. Henk wil de aanwezigen aantonen dat het ook anders kan, als voorbeeld hiervoor het gebied Plas Dras bij Boer Stam in Alteveer. Deze boer werkt in de gemeente mee aan het behoud van de vogels in de natuurlijke omgeving. Het is in het voorjaar een oase en rustplaats voor veel vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld de kraanvogels.

Hoogte punten
????????????????????????????????????

Hoogeveense puledagen kunnen ook van start

HOOGEVEEN - De jaarlijkse Pulledagen gaan in juli en augustus door.Dat heeft bedrijfsleider Toni Melenhorst van !pet boekverkopers donderdagavond op ...

Lees meer ...

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...


Henk Dekker wil zich hard maken om het gebied Plas Dras bij Boer Stam te behouden voor weidevogels, bijen en andere insecten in plaats van de huidige plannen een solarpark. Uiteraard kan hij dit niet alleen en heeft hulp nodig van de woongemeenschappen rondom dit gebied, zoals bijvoorbeeld de smederijen. Door de aanleg van de stormvloedkering in de Oosterschelde ging er veel buitendijkse natuur verloren. Als compensatie ontwikkelden natuurbeschermers tussen 1991- 2014 Plan Tureluur. Het geheel beslaat 1000 hectare en is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde. Dit moerasland is een waar vogelparadijs geworden, maar heeft miljoenen gekost. Bij ons hebben we dat al, alleen is het zaak nu deze te behouden. Heeft u interesse in deze lezing dan kunt u zich opgeven via hemdekker5556@gmail.com Ook kunt u via dit adres informatie opvragen aan Henk Dekker. Alle bezoekers ontvangen een gratis kopje koffie met cake! (*) Deze benaming is door Henk Dekker zelf bedacht.

%d bloggers liken dit: