ELIM, – Vanaf vandaag 1 juli  mag het een beetje soepeler maar. Ja, met de anderhalve meter goed in je planning, maak je voorzichtig een plannetje. De kinderen, de kleinkinderen. Het lukte – see you op Schoonhoven, aan het strandje ‘afstand houden’. Keurig in de rij voor een ijsje. En een plannetje voor over een maand, logeren in de buurt. Om naar uit te kijken. Lukt het? “Opa zullen we”.

Kleine ideeën in het grote wereldgebeuren. Wat gebeurt er in Amerika, wat gebeurt er in ons eigen land. Ook aan discussie, acties en aan onvrede geen gebrek. De zorgen, worden dagelijks benoemd, ook economisch. Hoe komt het allemaal met werk in kleine en grote bedrijven – steun, miljarden worden uitgetrokken. En vooral: nu verder? Hoe bereik je elkaar, letterlijk. Praatprogramma’s genoeg op tv. We hebben ook voor de zondag weken lang diensten uitgezonden, we waren er in Elim als één van de eersten bij. Nu gaat het weer anders lopen.

De kerken gaan weer ópen! Wel met allerlei afspraken en beperkingen, maar het kan: bij elkaar komen. Je zult heel creatief dingen mogen bedenken om elkaar te bemoedigen, juist ook hen die niet mogen/kunnen komen! Kwetsbare gezondheid, wat dacht je! En dan nog eens wat, durf je al verder te kijken? Ik schreef afgelopen weken in Terzijde over ‘hart onder de riem’ en ‘punt op de horizon’. En nu verder. Het wordt niet meer zoals ‘vroeger’. Dat zal de tijd leren. Maar wat neem je mee? De afgelopen weken heb ik veel in diensten uit het boek Exodus gelezen. De tocht door de woestijn, de braamstruik, de berg Horeb, Elim, water en brood, het gouden kalf. Eind 2019 is er een boek verschenen van de Joodse emeritus professor uit Engeland, Jonathan Sacks: “Exodus – boek van de bevrijding”.

Nu, na al die weken coronatijd willen we iets vasthouden, van gedachten, van gevoelens, van bidden en geloven in deze tijd. Verder, alert blijven vooral ook vanuit je vak. Daarom, hier in Elim beginnen we, we: ds. Bert Pleijsant uit Hoogeveen en ik (50 jaar geleden studeerden we al gelijktijdig aan de VU) met een groep van collega’s en belangstellenden. We lezen samen het boek van Jonathan Sacks ( Exodus – boek van bevrijding), samen ook elkaar inspirerend en bemoedigend. Even praktisch: we denken aan de eerste bijeenkomst op 10 september om 10 uur in de kerk aan de Dorpsstraat. ‘Exodus in Elim’ gaat onze bijeenkomst heten. We hopen verder te gaan na de zomertijd, op onze manier – samen gedachten delen, elkaar stimuleren en bemoedigen en verdieping zoeken. En met eventuele coronaregels en ruimte. Gewoon, niet om moeilijk of gewichtig te doen, maar om scherp te blijven.

Ook na 1 juli. Informatie? Vragen? Reageren? Hierbij mijn e-mail adres: apheiner@home.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: