Utrecht/Hoogeveen – Afgelopen vrijdag heeft HAC’63 atleet Erik Leusink tijdens de trackmeeting in Utrecht onder vijftien minuten gelopen op de 5 kilometer.HAC'63 logo

De uit Punthorst afkomstige atleet liep al een tijdje met het doel om onder de vijftien minuten te duiken en zat daar een aantal keren dichtbij. Maar nu heeft hij het toch echt voor elkaar gekregen en is daarmee de eerste atleet van HAC’63 die dit voor elkaar heeft gekregen.

In 1984 liep Geert Hooge 15.07 op de 5000 meter. Jarenlang gold dit als een doel voor een aantal lopers van HAC’63, maar er was nooit iemand die deze tijd uit de boeken wist te lopen. Totdat Erik eerder dit jaar onder de 15.07 wist te duiken. Het volgende doel was toen ook al bekend en dat was onder de 15.00 zien te finishen. Een aantal keren leek het te lukken maar dan bleef Erik er net boven.

Aangezien de weersomstandigheden dit keer perfect waren, zat het er nu wel in dat het eindelijk een keer moest gaan lukken. De eerste ronde leek het er even op dat het tempo wat te laag zou liggen, maar dit werd in de loop van de eerste kilometer weer goed gemaakt. Zijn coach, Gerrit Voortman, zag vervolgens dat het tempo weer wat omlaag ging. En dat was eigenlijk het beeld van de hele wedstrijd. Snelle rondes werden afgelost met langzame rondes. Halverwege de race leek daarom het doel wederom niet haalbaar. Maar Erik was niet de enige atleet die met het doel rondliep om onder de 15.00 te lopen. Daardoor ontstond er in de laatste kilometer nog een mooie strijd tussen Erik en Bram Anderiessen van Atletiek Klub Uithoorn. De twee atleten zorgden met zijn tweeën ervoor dat het tempo dusdanig hoog kwam te liggen dat zowel Bram als Erik onder de 15.00 zijn geëindigd. De strijd om de eerste plaats viel echter wel in het voordeel van Bram uit, maar dat maakte Erik niet veel uit. Zijn persoonlijke doelstelling is namelijk behaald.

Leusink heeft al met al drie jaar naar dit doel toegewerkt. En op de vraag wat zijn volgende doelstelling is moet hij nog even goed nadenken. ‘’ Ik heb daar nooit zo goed over nagedacht eigenlijk. Dit was gewoon altijd het doel. We moeten maar eens even zien waar het schip gaat stranden,’’ aldus Leusink.

Naast Erik was er nog een atleet van HAC’63 aanwezig in Utrecht. Jan Bouwknegt uit het talenteam van HAC’63 liep de 1000 meter voor junioren B. Ook hij verbeterde het clubrecord door het zes jaar oude record van Arjo Koekoek te verbeteren. Deze staat nu op 2:43.05.

Door Henk Boer

Geef een reactie