Hoogeveen – Van de Werkgroep Ondersteuning Nieuwkomers gaat de estafettestok vrijwilligerswerk door naar de Westerkim.

Roel Winkel en Annelies Brouwer van de Werkgroep vertellen dat zij mede door de publiciteit weer enkele nieuwe vrijwilligers hebben kunnen verwelkomen. “Daar zijn wij heel blij mee. En ook mooi om te vermelden is dat een van de AZC-bewoners als vrijwilliger enkele lessen yoga heeft mogen verzorgen bij het Toon Hermans Huis. Helaas is hij naar een andere woonplaats gegaan, maar het gaf wel een goed gevoel aan beide kanten.”

Je doet ertoe
Yvonne Kuijer en Moniek van der Weide zijn vrijwilligerscoördinatoren bij de Westerkim. “Hier op de Bosboomstraat in Hoogeveen bieden we woonzorg, verpleeghuiszorg, dagbesteding en welzijnsacti-viteiten. Ook hebben we logeerkamers met zorg voor kortere verblijfsperiodes. Buiten deze muren bieden we dagbesteding voor Molukse ouderen, in stichting Salawaku in samenwerking met het bestuur en de ouderenwerkgroep aldaar. En we bieden thuiszorg en huishoudelijke hulp thuis.”

“Naast onze medewerkers hebben we hier meer dan 160 vrijwilligers.” Medewerkers en vrijwilligers werken prima samen. Zoals een van de vrijwilligers het verwoordt: “je doet er echt toe, voor de be-woners, en ter ondersteuning van het vaste personeel. Ik zeg weleens: “stel dat ik hier woonde, dan zou ik het zo ook fijn vinden.”

Wat kun je doen?
Wat is er zoal te doen voor vrijwilligers bij de Westerkim: koffie schenken in de zaal, begeleiding op een van de huiskamers, chauffeur voor de dagbesteding en voor uitjes met bewoners, het bezoe-ken van ouderen. Het varieert van hand- en spandiensten en helpen met eten geven aan bewoners tot wandelen of fietsen op de duofiets. “De extra individuele aandacht die de mensen krijgen is zo fijn voor ze, en ik krijg er ook een goed gevoel van”, vertelt een vrijwilligster. “Ik wil graag iets bete-kenen en heb gemerkt dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik doe het met zoveel plezier, en van het een komt het ander: zo stond een van de chauffeurs laatst voor de bewoners pannenkoeken te bakken.”

“Wij vinden onze vrijwilligers op verschillende manier”, vertellen Yvonne en Moniek. “Vaak gaat het van mond tot mond of via mantelzorgers, maar we maken ook gebruik van de kerkkrantjes, Face-book en de vacaturebank van VrijwilligersHoogeveen om mensen te vinden. Op dit moment zijn we concreet op zoek naar een organist voor de diensten op de zondag- en maandagochtend en zoeken we vrijwilligers die willen fietsen als begeleider op de duofiets. Wie zin heeft ons team te komen versterken kan contact opnemen via vrijwilligers@westerkim.nl.”

Geef een reactie