Hoogeveen – Van de Westerkim gaat de estafettestok vrijwilligerswerk door naar Hans Jutstra Woninginrichting. Wat heeft een bedrijf als Hans Jutstra met vrijwillige inzet, zou u denken? Dat vertelt hij graag zelf tijdens het interview dat wij met hem hadden over de inzet als vrijwilliger bij De Westerkim.

Met zijn bedrijf verricht hij regelmatig werkzaamheden voor het verzorgingshuis zelf en voor bewoners. “Wij richten de kamers in met nieuwe meubelen en leggen tapijt, pvc of vinyl. Ik onderneem op gevoel en mét gevoel én heb iets met oudere mensen. Het geeft mij een goed gevoel als ik iets voor een ander kan betekenen. In mijn geval doe ik graag iets voor onze ouderen. Als ik zie hoe ze genieten als ze aan het knutselen zijn, bingo spelen of aan het sjoelen zijn, prachtig.

Daarom ondersteunen mijn medewerkers en ik vrijwillige inzet, omdat ik het belangrijk vind dat we iets doen voor onze medemens. Ik vind dat we daar allemaal best een paar uurtjes tijd voor kunnen maken. Als ik zelf oud mag worden, hoop ik dat er ook mensen zijn die naar mij om kijken en iets willen ondernemen! De Westerkim kan de komende tijd op ons rekenen.”
Yvonne Kuijer en Moniek van der Weide staan als vrijwilligerscoördinatoren zeker open voor deze vorm van werknemers-vrijwilligerswerk. Vóór Jutstra was ICT-bedrijf Verentis een jaar lang wekelijks op de vrijdagochtend met twee medewerkers aanwezig op een huiskamer bij de bewoners. Moniek vertelt: “Wij komen graag in gesprek met bedrijven om samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn bij de Westerkim. Met ons is veel mogelijk hoor, we kijken graag verder dan de standaard invullingen die al bestaan.”

Effect van de estafettestok
“Naar aanleiding van het estafettestokje kwamen we in gesprek met verschillende mensen en hebben we inmiddels de vacature voor een organist kunnen invullen. Ook zijn wij met Treant en NNCZ in gesprek gegaan over samenwerking in vrijwilligerswerk. We denken na over het opzetten van een gezamenlijke activiteit waarbij we een poule vrijwilligers kunnen delen. Nieuwe vormen om samen te ontwikkelen. Het initiatief van de estafettestok is fantastisch. We hopen dat ook andere organisaties de estafettestok met enthousiasme aan willen nemen en verder willen geven.”

Op de vraag of de vrijwilligers nog een rol hadden tijdens de jubileumweek van de Westerkim, reageert Yvonne enthousiast: “Nou en of, de jubileumweek was geweldig. Er zijn op verschillende vlakken vrijwilligers actief geweest om de feestelijkheden mogelijk te maken. Enkele chauffeurs zijn tijdens de uitjes van ’s morgens vroeg tot ’s avonds aan het rijden geweest, van Giethoorn tot Ansen tot Fluitenberg. Vrijwilligers hebben geholpen bij het gezamenlijke ontbijt (voor alle bewoners, vrijwilligers en medewerkers), vrijwilligers hebben geholpen bij de gezellige middagen in de grote zaal en bij de bonte avond. Zonder hulp van onze vrijwilligers hadden we er niet zo’n geslaagd feest van kunnen maken!“

Geef een reactie