Kerkelijk

interactieve dienst in Oosterkerk door EC-Hoogeveen

Datum/Tijd
Date(s) - 22/02/2015
19:00 - 19:45

Locatie
#_LOCATIONLINK

Categorieën


Het landelijk bekende Gospelkoor Lord, s Moor Singers uit Heerenveen zal deze avond verzorgen. De dirigent van het koor is Jacob Hoekstra. Sinds enige tijd organiseert gospelkoor Lord’s Moor Singers interactieve programma’s. In deze programma’s worden nummers van het koor afgewisseld met samenzang. Hiervoor heeft het koor een boekje samengesteld, welke voor of tijdens het programma uitgedeeld wordt aan het publiek. Tijdens de dienst kiest het publiek zelf welk nummer er gezongen gaat worden. Het blijkt in de praktijk een groot succes. De toeschouwers waarderen het over het algemeen zeer dat ze niet alleen hoeven te luisteren, maar ook zelf eens mee kunnen zingen. De dienst begint om 19.00 uur. U bent van harte welkom en neem familie, vrienden en buren ook mee.

ACR Kuipers IEC-Hoogeveen.

Gospelkoor Lord, s Moor Singers.

Geschiedenis
Gospelkoor Lord’s Moor Singers werd in maart 1971 opgericht, met het doel jeugddiensten te kunnen opluisteren. In zeer korte tijd wist het koor zich uit te breiden van een bescheiden koor van 35 mensen, tot een groot koor met tegen de 100 zingende leden. Vanaf oktober 1971 werd officieel de naam Lord’s Moor Singers gebruikt. Letterlijk: de zangers uit het veen van de Heer. Een duidelijke verwijzing naar de thuisbasis van het koor. Bovendien was het een naam die opviel in Gospelland. Het koor groeide niet alleen in aantal, maar onder leiding van dirigent en medeoprichter John Verrijk wist het koor zich ook nog eens binnen een paar jaar een uitstekende reputatie in (Noord-)Nederland te verwerven. Dit leidde door de jaren heen onder meer tot uitstapjes naar Duitsland en Israël.

In 1975 verschijnt de eerste LP: “voor jou”. Er zullen in de loop der jaren nog velen volgen. Halverwege de jaren ’70 verschijnt het eerste Nederlandstalig themaprogramma’s “levend water”. Met deze programma’s heeft het koor zich tot op de dag van vandaag altijd duidelijk weten te onderscheiden. In eerste instantie werden de programma’s zelf geschreven, tegenwoordig vaak door een “buitenstaander”, maar nog altijd exclusief voor het koor. In 1993 verlaat John Verrijk de Lord’s Moor Singers. Zijn plaats wordt ingenomen door Marjan van der Zwaag. De kwaliteit blijft onverminderd hoog al neemt het aantal zingende leden wel gestaag af. Ook onder leiding van Hans Bergman, die het koor tussen 2008 en 2013 onder zijn hoede heeft, blijft deze trend aanhouden.

Niettemin staat Gospelkoor Lord’s Moor Singers ook vandaag nog garant voor kwalitatief hoogwaardige gospelmuziek, waarmee het te mensen wil raken, aan het denken zetten. Met ingang van mei 2014 doen ze dat onder leiding van Jacob Hoekstra.

Op het eerste optreden dat de Lord’s Moor Singers ooit gaven werd onder meer “blowing in the wind” gezongen. Door de jaren heen is het repertoire mee veranderd: met de tijdgeest, met de ontwikkeling binnen de gospelmuziek en met het koor zelf. Vandaag de dag bestaat het repertoire uit een mix van stijlen: praise-rock, black gospel, a-capella, gevoelige ballads, van ingetogen tot pompeus. Het koor gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Natuurlijk brengt het koor nog altijd haar eigen Nederlandstalige themaprogramma’s. Sinds 2008 wordt het programma “Ga, zoek en vind…” uitgevoerd en er zijn intussen plannen voor een nieuw, eigentijds project.

Jacob Hoekstra
Jacob Hoekstra is geboren en getogen in Friesland. Hij studeerde dan ook aan het Leeuwarder conservatorium voor de hoofdvakken solo euphonium en solo zang. Voor solo zang studeerde hij af in 1992 als laatste student zang aan het Leeuwarder conservatorium bij Maria Rondèl. Hij vervolgde zijn studie bij Wendela Bronsgeest in Rotterdam en veel later bij Harry van Berne. In december 1992 kreeg Jacob een contract in vast dienstverband in het koor van de Vlaamse opera te Antwerpen en in 2006 werd hij freelancer bij het groot omroepkoor in Hilversum.

Naast deze voltijdse betrekkingen verzorgde hij vele solistische optredens waaronder vele concerten in de Vlaamse opera met het vocaal kwartet Kassiopeia. De Liebesliederwalzer van Brahms en liederen van onder meer Shostakovitch en Schumann werden ook uitgevoerd voor radio VRT.

Ook voerde hij regelmatig de grote werken van Bach uit zoals de evangelist plus de aria’s in de Mattheüs passie, aria’s in de Johannes passie, evangelist en aria’s Weinachtsoratorium plus vele cantates. Hij verleende zijn medewerking aan uitvoeringen als solist van de Messiah van Händel, het requiem van Mozart, requiem van Hidas, de ook op cd verschenen Friese Johannespassie van Hoite Pruiksma (evangelist) en de Petite messe solennelle van Rossini.

Zijn repertoire behelst ook een aantal opera aria’s uit het lichtere genre nl. Mozart, Gluck, Handel, alsmede een aantal operettes in de rol van (toen nog ) jeune premier; de Graaf van Luxemburg (Lehar), Chardasfürstin, Drei Mädelhaus van Schubert. Daarnaast werkte hij mee aan een reeks uitvoeringen van Friese liederen (Gyspert Japicx) welke ook op cd werden vastgelegd. Jacob was ook lange tijd werkzaam als koordirigent in Breda.

Na 22 jaar in België te hebben gewoond, besloot Jacob in 2014 terug te keren naar it Heitelân en de muzikale bakens te verzetten. Zo zingt hij nu in het vocaal ensemble De Mare en heeft hij sinds mei 2014 Gospelkoor Lord’s Moor Singers als dirigent onder zijn hoede.

Geef een reactie