Datum/Tijd
Date(s) - 19/03/2023
19:00 - 21:30

Categorieën


HOOGEVEEN – Passie en Paas oratorium van Johan Bredewout en Hans de Ruiter bestaat uit 2 delen “Lam Gods” en “Christus is waarlijk opgestaan”. Het stuk is geschreven in opdracht van het Christelijk Gemengd Koor “De Zeeklank “ Vollenhove. Bij het schrijven van het oratorium is in hoofdzaak uitgegaan van de wijze waarop de evangelist Marcus het lijden en opstanding van de Heer Jezus Christus verhaalt. Het evangelie van Marcus is kort en bondig ; het lijkt wel of de schrijver haast heeft. Zo wordt de lezer gegrepen door de ernst en betekenis van dit gebeuren, en bovenal door de grenzeloze liefde van Jezus voor zijn volgelingen, de mensenmassa en zelfs voor zijn grootste vijanden.

Dat is het centrale thema van het oratorium : “Van Liefde Ongekend” De titel is ontleend aan het bekende Engelse lied “My song is love “unknown” van Samuel Crossman (1664) De vertaling hiervan heeft een centrale plaats in het werk. De gesproken gedeelten zijn bewerkingen van teksten uit het Marcus-evangelie en worden afgewisseld gezongen commentaren en overwegingen. Het oratorium “Van Liefde Ongekend” bestaat uit twee delen: De cantate “Lam Gods” en de cantate “ Christus is Waarlijk Opgestaan” Het is een boodschap van overwinning op het kwaad en van hoop op een glorieuze toekomst met onze Heer.

Maurice van Dijk, afgestudeerd aan de Messiaen Academie, schreef in opdracht de twee bekende boeken voor trompet: Spirit in Brass & Classic in Brass. Met Frank Glaser heeft hij vervolgens twee methodisch speelboeken voor klein koper samengesteld met de titel: Methode van de 21ste eeuw.Orkestervaring heeft hij opgedaan bij het Mulder Consort en Stichting Ars Musica en is remplancant bij diverse orkesten.Maurice van Dijk is als veelzijdig trompettist voornamelijk werkzaam in de koor- en kerkwereld. Daarnaast geeft hij trompetles aan 65 prive-leerlingen.

Harm Hoeve is een musicus die graag direct wil communiceren met zijn luisteraars en ze enthousiast wil maken voor de prachtige klanken van het orgel en haar muziek. Hij probeert de noten zo tot leven te wekken, dat de boodschap van de muziek op een aansprekende wijze overkomt. Zijn orgelspel kenmerkt zich door contrasten en dynamiek. In een recensie werd het omschreven als “enthousiast waar dat kan, ingetogen waar dat moet. Hij kan buitengewoon uitpakken, maar ook innemend spelen met slechts enkele registers.”

Harm Hoeve (Rouveen, 4 december 1964) kreeg zijn opleiding aan de muziekschool en het conservatorium te Zwolle. Ook volgde hij de Internationale Zomeracademie in Haarlem. In 1989 won hij de eerste prijs op het Internationaal Albert Schweitzerfestival; een orgelconcours voor conservatoriumstudenten.

In 2014 werd hij koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Aanvang 19.00 uur
Toegang is gratis. Er zijn wel twee collectes.
Namens de IEC- Hoogeveen bent U van harte welkom en
neem familie, vrienden, buren  en kennissen ook mee.
ACR Kuipers – IEC-Hoogeveen.

 

Door Henk Boer

%d bloggers liken dit: