Theater

Theatergroep HET NIEUWE MASKER speelt: “Verhalen rond Midwinter”

Datum/Tijd
Date(s) - 20/12/2014 - 21/12/2014
20:00

Locatie
#_LOCATIONLINK

Categorieën


Hoogeveen – Op 20 en 21 december luidt toneelgroep Het Nieuwe Masker de kerstvakantie in met 3 kerstsfeervolle eenakters. Kom in der kerstsfeer en bezoek deze kerstmarktachtige voorstelling in Het Podium aan de Schutstraat.

Twee volksverhalen van Hendrik Ibsen en een volksverhaal van H. Bergman Beins, zijn door schrijver/regisseur Arend Victorie uit Hoogeveen bewerkt naar drie korte eenakters. 

De eerste eenakter vertelt het verhaal van “Het meisje met de zwavelstokjes.” Zij moet op de kerstdag nog zwavelstokjes aan de man brengen zodat ook bij haar thuis nog een beetje Kerst kan worden gevierd. Maar zij komt er achter, dat de mensen heel andere dingen aan het hoofd hebben en alleen maar aan zichzelf denken. De tweede eenakter vertelt het verhaal van “De dominee en de koster.” Het was in sommige landen de gewoonte, dat de welgestelde mensen op kerstavond een arme zwerver aan tafel uitnodigden om deel te nemen aan het kerstmaal. De dominee in dit verhaal, voelt daar helemaal niets voor maar de koster weet verkleed als zwerver toch binnen te glippen en krijgt het voor elkaar om dominee een lesje te leren die dominee nog heel lang zal heugen. Het derde verhaal gaat over “Gouden Jans” Jans woont samen met zijn oude oma aan de rand van het bos en ze zijn zo arm als de neten. Zo begint het verhaal van de aardsluie Jans die graag dagdroomde op zijn vaste plekje in het bos. En daar kon wegdromen en dan fantaseerde over ’t witte wief wat in de grafheuvel woonde. Als oma sterft komt Jans alleen te staan en zijn oom die alles erft jaagt hem weg en hij komt aan het zwerven. En als hij op de koude midwinteravond nog een keer terug komt bij het oude huis, kruipt hij in de aardappel hut om te sterven. En daar verschijnt het witte wief en de dondergod Wodan die beiden Jans komen halen….En daar, op het laatste moment worden nog keuzes gemaakt. Tijdens de pauze komt de verhalenverteller en deze vertelt u welke ingrediënten u nodig heeft om een heerlijke soep te bereiden.

Geef een reactie