Hoogeveen – Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni is een vernieuwde editie van de Expansie Hoogeveen georganiseerd. Deze Expansie is een festival geworden waarbij alles zich heeft gericht op zien, horen, proeven, beleven den bijzondere acties.

expansiehal

De Historische Kring Hoogeveen had de geschiedenis van de vroegere Expansies vanaf 1963 mooi in beeld gebracht. Oude foto’s, krantenknipsels waren op verschillende borden te bewonderen. Er was veel publieke belangstelling voor deze bijzondere expositie. Ook hebben veel mensen de stand van de Historische Kring bezocht. Daar waren bijzonder fotocollages te zien van de Expansies van vroeger.

De eerste keer was in 1963.
Al voordat Expansie werd gehouden waren de middenstanders actief om mensen naar Hoogeveen te lokken. Voorloper van de Expansie heette OMA. Dat betekenden Openbare Markt. Dit heeft helaas niet zo lang geduurd. Winkeliers uit de Kerkstraat met name Jur Zandbergen, Roelof Hagewoud en Arend Metselaar vonden dat jammer en hebben na verschillende vergaderingen aan de keukentafel een plan bedacht om opnieuw een actie te ondernemen om een tentoonstelling te organiseren. Zandbergen verteld dat hij toen naar burgemeester Bakker is gegaan en het plan van de 3 ondernemers heeft voorgelegd. Burgemeester Bakker pakte de telefoon, sprak even met een ambtenaar en alles was geregeld. Zo was dat in die tijd. Burgemeester Bakker stond bekend als een man van gemoedelijkheid en daadkracht. Zandbergen vond dit natuurlijk fantastisch, ze konden doorgaan met de organisatie en hebben op de toenmalige plaats van de goederenmarkt een grote tent laten plaatsen en onder de naam KZD, Kerkstraat Zet Door, een geslaagde actie op touw gezet.

De opening van de KZD werd natuurlijk verricht door burgemeester Bakker.
In 1964 is de naam veranderd in Expansie. Bedenker van de naam was Roelof Hagewoud. Onder deze naam werden er toen verschillende tentoonstellingen gehouden die steeds groter werden, ook wat betreft de publieke belangstelling.

Tijdens de Expansie was er ook kermis op het marktplein. De kermisexploitanten betaalden om er te staan en dat geld was voor de organisatie van de Expansie.
De opening van de Expansie in 1964 werd weer uitgevoerd door de heer drs. J.A. Bakker die in 1063 nog burgemeester van Hoogeveen was maar nu staatssecretaris van Economische zaken en inmiddels dus in Den Haag werkte. “Het bestuur van de Expansie vond dat geweldig”, zo vertelde de heer Zandbergen. “Ze liepen bijna naast hun schoenen van trots”, zo bijzonder was dat. De Expansie kwam landelijk in het nieuws. Er zijn nog foto’s waarop de heer Zandbergen werd geïnterviewd door Herman Hemmink. Dit is op de televisie uitgezonden.

In 969 werd de expansiehal gebouwd, de Mauritshal. Later werd in de Mauritshal de veemarkt gehouden en werd de Expansie weer in tenten gehouden. Tot de tachtiger jaren is de Expansie doorgegaan. En nu in 2016 is er weer een Expansie.

Ria Kuik. Historische kring hoogeveen

Door Henk Boer

Geef een reactie